close
Megegyezett a Mol és a CEZ
Áram - Egyéb

Megegyezett a Mol és a CEZ

A Mol ĂŠs a CEZ tegnap PrĂĄgĂĄban megkĂśtĂśtte a kĂŠt tĂĄrsasĂĄg rĂŠgĂłta beharangozott egyĂźttműkĂśdĂŠsi szerződĂŠsĂŠt. Eszerint a cseh ĂĄram- ĂŠs a magyar olajcĂŠg egy Ăşj kĂśzĂśs vĂĄllalat keretĂŠben kĂŠt, egyenkĂŠnt 800 megawattos erőművet ĂŠpĂ­t – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A helyszĂ­n a Mol szĂĄzhalombattai, illetve pozsonyi finomĂ­tĂłja lesz. (A pozsonyi finomĂ­tĂłnĂĄl a beruhĂĄzĂĄs keretĂŠben felĂşjĂ­tanak egy 160 megawattos erőművet is.) Az Ăşj cĂŠget, melynek mĂŠg nincs neve, vĂĄrhatĂłan jĂśvő ĂŠv elejĂŠn jegyzik be HollandiĂĄban – tudtuk meg. A beruhĂĄzĂĄs mĂŠrtĂŠke 1,4 milliĂĄrd eurĂł, amit a kĂŠt cĂŠg fele-fele arĂĄnyban ĂĄll.

A megĂĄllapodĂĄs alapjĂĄn a korĂĄbban mĂĄr napvilĂĄgra kerĂźlt hĂ­reknek megfelelően a CEZ megvĂĄsĂĄrolja a MoltĂłl az olajtĂĄrsasĂĄg 7 szĂĄzalĂŠkĂĄnak megfelelő sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyeit.
A Molnak a pakettre hĂĄrom ĂŠvig visszavĂĄsĂĄrlĂĄsi joga van. A csomagĂŠrt a CEZ elvben rĂŠszvĂŠnyenkĂŠnt 30 ezer forintot fizet, ĂĄm a megĂĄllapodĂĄs szerint ez szĂĄmĂĄra lĂŠnyegĂŠben csak 20 ezer forintba kerĂźl. (Ez utĂłbbi ĂĄrfolyamon a cseh ĂĄramcĂŠg mintegy 140 milliĂĄrd forintot fizet a csomagĂŠrt.)

A kĂŠt erőmű kĂŠtmilliĂĄrd kĂśbmĂŠterrel – azaz jelentősen – nĂśveli a tĂŠrsĂŠg gĂĄzigĂŠnyĂŠt (amely alapvetően OroszorszĂĄgbĂłl szĂĄrmazik). Mind azt korĂĄbban megĂ­rtuk: bĂĄr a kĂŠt erőmű elvben a finomĂ­tĂłk ĂĄramszĂźksĂŠgletĂŠt lenne hivatott kiszolgĂĄlni, termelĂŠsĂźk tĂşlnyomĂł rĂŠsze eladhatĂł lesz a szabadpiacon. EzĂĄltal mindkĂŠt orszĂĄgban egy jelentős szabadpiaci erőmű jĂśn lĂŠtre. A kĂŠt vĂĄllalat hasonlĂł kĂśzĂśs beruhĂĄzĂĄsokat elkĂŠpzelhetőnek tart HorvĂĄtorszĂĄgban ĂŠs SzlovĂŠniĂĄban is.