close
Megállíthatatlan az amerikai LNG export
Egyéb - Gáz

Megállíthatatlan az amerikai LNG export

Bár már régóta várnak az exportálni készülő vállalatok az engedélyekre, a Freeport közel került ahhoz, hogy megkapja az USA hatóságaitól a zöld utat ahhoz, hogy LNG-t exportáljon olyan országoknak, amelyek nem szerepelnek az Egyesült Államok szabadkereskedelmi listáján.

A Freeport LNG hajszálnyira került attól, hogy megkapja az engedélyt arra, hogy cseppfolyósított gázt (LNG) exportáljon a világ bármely országába, írja a Nautral Gas Europe online lap. Eddig csak a Cheniere Energynek volt lehetősége arra, hogy azokkal az országokkal is kereskedjen, amelyek nincsenek az USA szabadkereskedelmi listáján.

Az USA energiaminisztériumának javaslata jelenleg a környezetvédelmi engedélyeztetésre vár, de már ez az állapot is jelentős haladásnak számít, hiszen az amerikai energiavállalatok régóta sürgetik a döntés meghozatalát. Ugyan az USA hagyományosan földgázimportőr, az elmúlt években bekövetkezett túltermelése a nem-hagyományos gáznak a belföldi árak összeomlását eredményezte. Emiatt számos termelés leállt, más cégek és a politikai vezetés pedig úgy döntött, hogy meg kell teremteni a lehetőséget a földgáz exportjára, LNG formájában.

A Cheniere Energy Sabine Pass nevű LNG-állomása volt az első és eddig egyetlen platform, amely megkapta az engedélyt a más országokkal való kereskedelemre. A többi vállalat viszont hosszú hónapok óta vár és már számos alkalommal felszólította a törvényhozókat, hogy gyorsítsák meg az eljárást. A korábban az LNG fogadására épített, újragázosító terminálokat számos esetben átalakították a tulajdonosok az ellenkező művelet kiszolgálása érdekében, a beruházások viszont eddig nem hozhattak hasznot.

A hatóságok jelentése szerint egyelőre nem érdemes megszabni a Freeport esetében az export mennyiségét. Jelenleg egyébként 20 exportpályázatot bírálnak el, ezek mindegyike olyan országot érint, amely az USA szabadkereskedelmi listáján nem szerepel. Összesen napi 736 millió köbméter LNG exportját jelentené, ha mind a 20 kérelem zöld utat kapna.

Mindeközben a hasonló infrastruktúrákért felelős hivatal 12 gázcseppfolyósító üzem építését vagy átalakítását engedélyezte, további 6 pedig még elbírálásra vár. Mindezek a lépések is azt bizonyítják, hogy bár lassan indult be az engedélyeztetés, a háttérben azért zajlott a munka, illetve, hogy az USA továbbra is bízik abban, hogy a nem-hagyományos gázkészletei még sokáig kitartanak.