close
Még 40 évig atomenergia Európában
Áram - Atom - Blog - Egyéb - Megújuló

Még 40 évig atomenergia Európában

Egyhamar nem szakít az atomenergiával Európa, a nukleáris technológia még legalább negyven évig jelentős szerepet fog játszani kontinensünk energiaellátásában. 2050-től viszont belépnek a fúziós erőművek.

Csak illúzió néhány kormány kezdeményezése, hogy éveken belül felszámolják működő atomerőműveiket. Günther Oattinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa szerint még legalább negyven évig a nukleáris technológia még azokban az országokban is komoly szerepet kap majd, ahol már zajlanak, vagy a közeljövőben megkezdődnek az atomerőművek leállításai (Belgium, Svájc, Németország). „A legtöbb ország azonban még csak nem is gondol arra, hogy hátat fordítson a nukleáris energiának” mondta.

Ezek között van hazánk is, ahol néhány héttel ezelőtt hosszabbították meg a Paksi Atomerőmű legöregebb blokkjának üzemidejét, valamint hamarosan megindulhat a kiemelt beruházássá nyilvánított Paks2 felépítése is.

Oattinger szerint az atomenergiát 2050-től fokozatosan felváltja a fúziós energia. „Hatalmas előrelépések várhatóak a kutatásokban, így most már kézzelfogható közelségbe került ennek az energiaforrásnak a hasznosítása” – hangsúlyozta a német származású politikus. Kiemelte, hogy ez az energiafajta tiszta, így az atomenergiát most elutasító országokban is épülhetnek majd fúziós erőművek. Addig azonban a biztos a villamos energia árának növekedésével számol a növekvő kereslet, a csökkenő hagyományos kapacitások, illetve a terjedő megújuló energiaforrások beépítésének hatására. „A villamos energia ára európai szinten az elkövetkező években biztos, hogy az átlagos inflációt meghaladó mértékben fog nőni” – mondta.