close
Épülhet a bolgár-szerb interkonnektor
Egyéb - Gáz

Épülhet a bolgár-szerb interkonnektor

Európai uniós pénzből épül a bolgár-szerb gázhálózatokat összekötő vezeték, amelynek hatástanulmányai mostanra készültek el. A 47 millió eurós beruházás nemsokára indul, a térség gázellátásának biztonságosabbá tételéért és a szabadabb gázpiacért.

A Bulgáriát és Szerbiát összekötő jövendőbeli gázvezeték hatástanulmánya elkészült, a megvalósításnak pedig a tervek szerint kell végbemennie, igazodva a határidőkhöz, mondta Jevgenyina Haritonova bolgár gazdasági miniszterhelyettes. A vezeték tanulmánya nagyjából 460 ezer euróba került, értesült a Money című bolgár online lap. A napokban tartott tájékoztatón Haritonova kiemelte, hogy a gázhálózatok összekapcsolása a bolgár kormány és a gazdasági, energetikai és turisztikai minisztérium számára különösen fontos. Mint elmondta, a villamosáram-hálózat fejlesztése egy ideje jó úton halad, a földgázhálózaté azonban kissé lemaradt.

“Mindannyian láttuk, mi történt 2009-ben, amikor Bulgária egyetlen gázellátási forrása leállt”, emlékeztetett a négy évvel ezelőtti téli eseményekre, amelyek az orosz-ukrán gázvita egyik csúcspontja után történtek. Ezt követően döntött mások mellett a szófiai vezetés is a gázimport diverzifikációja mellett és fogott tanulmányrendelésekbe és más előkészítő munkálatokba.

A két szomszéd gázhálózatainak összekötése révén Bulgária megnyithatja gázpiacát és az Európai Közösség is meggyőződhet arról, hogy komolyan foglalkozott a problémával és immár biztonságos ellátási rendszert hozott létre, folytatta a miniszterhelyettes. Az új vezeték ráadásul Magyarország és Ausztria hálózataival is összeköttetésben lesz, Bulgáriában pedig csak azután beszélhetünk megfelelő gázpiacról, hogy az összes szomszédos országgal létrejön a gázkapcsolata, emelte ki Haritonova.

A gázvezetéknek több mellékága is lesz, a bulgáriai Szlivnyicához, Godehhez és Dragomanhoz, írja a Novinite online gazdasági lap. A négy lehetséges útvonal közül az egyikhez nem szükséges környezeti hatástanulmány készítése. Ez a vonal Novi Iszkartól Szófián át Kosztinbrod, Szlivnyica és Dragoman tartományokat éri el. A bolgár szakasz 60, a szerbiai 100 kilométer hosszú lesz.

A kivitelező konzorcium megalapításáról és az üzemeltető kijelöléséről még nem esett szó. A bulgáriai szakasz megközelítőleg 47,3 millió euróba kerül, amelynek 99 százalékát az Európai Unió Versenyképesség-fejlesztő alapja áll. Az mérnöki tervezés és az építkezés a következő pár hónapban indulhat, mondta Haritonova.