close
Hálózatra kapcsolták a Ningde atomerőmű első blokkját
Atom - Blog - Egyéb

Hálózatra kapcsolták a Ningde atomerőmű első blokkját

2012. december 28-án, helyi idő szerint 14.58-kor a kínai Ningde-1 atomerőművi blokk villamos energiát termelt a hálózatra, ezzel a blokk az építési fázisból az engedélyezési fázisba lépett. Az üzemeltető China Guangdong Nuclear Power Company (CGNPC) közleménye szerint az atomerőmű immár értéket termel a társadalom számára.

Mielőtt a reaktor a következő hivatalos fázist, a tervek szerint 60 évig tartó kereskedelmi üzemet eléri, még számos tesztet kell elvégezni, például egy 168 órás, névleges teljesítményen (1080 MW) való üzemeltetést is végre kell hajtani. Emellett a hatóság jóváhagyását is meg kell szerezni. A tesztek néhány hónapot vehetnek igénybe.

A reaktor az első abból a négy CPR-1000 típusú blokkból, amelyet a Fujian tartományban található Ningde telephelyre terveznek. Az első két blokk építése 2008-ban, a 3. és 4. blokk építése 2010-ben kezdődött. A tervek szerint mind a négy blokk üzembe lép 2015-ig, és a remények szerint ezzel csökken az energiaszállítási infrastruktúrára nehezedő nyomás a Kína sűrűn lakott délkeleti tengerparti területein.