close
Magyar irányítású uniós klímavédelmi programot mutattak be Brüsszelben
Egyéb - Emisszió

Magyar irányítású uniós klímavédelmi programot mutattak be Brüsszelben

Magyar irĂĄnyĂ­tĂĄssal indult az EurĂłpai UniĂł egyik Ăşj, a klĂ­mavĂĄltozĂĄshoz kĂśtődő projektje, amelyet kedden mutattak be BrĂźsszelben, az ENSZ KĂśrnyezetvĂŠdelmi ProgramjĂĄnak (UNEP) helyi hivatalĂĄban. A KĂĄrpĂĄt-rĂŠgiĂłra vonatkozĂł, Carpath CC (Climate Change) elnevezĂŠsĹą projektnek kĂźlĂśn jelentősĂŠget ad a tĂŠrsĂŠg – kutatĂĄsok szerint nagymĂŠrtĂŠkĹą – kitettsĂŠge a klĂ­mavĂĄltozĂĄs okozta fenyegetĂŠseknek.

A hét országra kiterjedő program célja a régiós következmények és a hozzájuk való alkalmazkodási lehetőségek feltérképezése az érintett állami, civil és piaci szereplők bevonásával.A brüsszeli pályázaton sikerrel szereplő nemzetközi konzorcium magyar kezdeményezésre (Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt.) és magyar vezetéssel (VITUKI Nonprofit Kft.) jött létre.

A programot bemutató Bálint Gábor, a VITUKI környezetvédelmi és vízgazdálkodási kutatóintézet szakági igazgatója szerint az 1,3 millió euróból finanszírozott, tervezési jellegű projekt lebonyolítását a kilenc partnerből álló konzorcium végzi. A konzorciumban magyar, belga, francia, holland, román, szerb, szlovák, ukrán és német tudományos szakértők dolgoznak együtt, az említettek mellett tagja a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete, valamint a magyar irodával is rendelkező Regionális Környezetvédelmi Központ. Mozgósítottak a térségből és nyugat-európából egy sor külső szakértőt is.

BĂĄlint GĂĄbor hangoztatta, a kĂźlĂśnĂśsen ĂŠrzĂŠkenynek tekinthető KĂĄrpĂĄt-rĂŠgiĂłban jelenleg kevĂŠs felhasznĂĄlhatĂł adat ĂĄll rendelkezĂŠsre a klĂ­mavĂĄltozĂĄssal kapcsolatban. A hegyvidĂŠki tĂŠrsĂŠgekre a vĂĄltozĂŠkonysĂĄg jellemző, egymĂĄshoz kĂśzeli terĂźleteken is mĂĄsfĂŠle alkalmazkodĂĄsi beavatkozĂĄsokat kell tervezni ĂŠs vĂŠgrehajtani – mutatott rĂĄ. MagyarorszĂĄg esetĂŠben a BĂźkk-hegysĂŠg karsztjĂĄval ĂŠs termĂŠszetvĂŠdelmĂŠvel, a kĂśrnyĂŠk vĂ­zellĂĄtĂĄsnak biztonsĂĄgĂĄval foglalkoznak rĂŠszletesen a program sorĂĄn – emelte ki.

Amit terveznek, az “ĂĄllapotfelmĂŠrĂŠs, a mĂşltbeli tendenciĂĄk vizsgĂĄlata, azonkĂ­vĂźl … a rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł szĂĄmĂ­tĂĄsi eredmĂŠnyek alapjĂĄn, a vĂĄrhatĂł ĂŠghajlatvĂĄltozĂĄs figyelembevĂŠtelĂŠvel a vĂ­zkĂŠszleteket, egyes ĂśkolĂłgiai rendszereket, illetve az ĂśkolĂłgiai rendszerek szolgĂĄltatĂĄsait, a lehetsĂŠges alkalmazkodĂĄsi lehetősĂŠgeket vizsgĂĄlja a projekt” – fejtette ki BĂĄlint GĂĄbor. Korcsog Attila, az Aquaprofit vezető tanĂĄcsadĂłja Ăşgy nyilatkozott: a klĂ­mavĂĄltozĂĄs elől nem lehet elmenekĂźlni, egyĂźtt kell ĂŠlnĂźnk vele, ezĂŠrt meg kell talĂĄlni azokat az alkalmazkodĂĄsi mĂłdokat, amelyekkel reagĂĄlni lehet rĂĄ. Ez a gazdasĂĄgot, a mindennapi ĂŠletet is ĂŠrinti, hiszen olyan szektorokrĂłl is szĂł van, mint a mezőgazdasĂĄg, az energiaĂĄgazat, a hajĂłzĂĄs, a turizmus – tette hozzĂĄ.

Fontosnak mondta, hogy a projekt sorĂĄn a kiemelt kisebb tĂŠrsĂŠgekre vonatkozĂłan javaslatokat is prĂłbĂĄlnak majd tenni az alkalmazkodĂĄsi lehetősĂŠgekről. Hangoztatta azt a meggyőződĂŠsĂŠt is, hogy a mĂĄsfĂŠl ĂŠv alatt gyĹąjtĂśtt kutatĂĄsi eredmĂŠnyeket a rĂŠgiĂłnĂĄl szĂŠlesebb kĂśrben, az egĂŠsz kontinensen hasznĂĄlni tudjĂĄk majd.Korcsog Attila elmondta, azt szeretnĂŠk, ha a munka a projekt kifutĂĄsa utĂĄn is folytatĂłdna. EmlĂŠkeztetett arra, hogy “az uniĂł 2020-ig tartĂł stratĂŠgiĂĄjĂĄban kiemelt szereppel bĂ­r a klĂ­mavĂĄltozĂĄs, annak a vĂ­zbĂĄzisra gyakorolt hatĂĄsa, az ĂśkoszisztĂŠmĂĄra gyakorolt hatĂĄsa”.

A keddi brĂźsszeli bemutatĂłn az EurĂłpai BizottsĂĄg illetĂŠkese is ismertette az uniĂłs vĂŠgrehajtĂł testĂźlet klĂ­mavĂŠdelmi erőfeszĂ­tĂŠseit, valamint a programmal kapcsolatos vĂĄrakozĂĄsait.A program egyik magyar szakĂŠrtője, Szalai SĂĄndor klimatolĂłgus szerint az ĂŠghajlatvĂĄltozĂĄs miatt szĂĄmos helyen mĂĄr bizonyĂ­thatĂłan tĂśrtĂŠntek termĂŠszeti vĂĄltozĂĄsok, amelyekhez alkalmazkodni kell. Ennek egyik Ăştja, hogy mĂĄr meglĂŠvő projektekből kiemelik azokat az adaptĂĄciĂłs lehetősĂŠgeket, amelyek mĂĄshol is alkalmazhatĂłk. KĂźlĂśn modellt terveznek lĂŠtrehozni a kĂśltsĂŠg ĂŠs haszon arĂĄnyĂĄnak elemzĂŠsĂŠre is az adaptĂĄciĂłs programok esetĂŠben. Érdemes tovĂĄbb vizsgĂĄlni azt is, hogy milyen tĂ­pusĂş mĂŠrĂŠseket kell mĂŠg vĂŠgezni – hĂ­vta fel a figyelmet. Mindezekről a tervek szerint ajĂĄnlĂĄsokat kĂŠszĂ­tenek majd az EurĂłpai BizottsĂĄgnak – jelezte a szakĂŠrtő.

A bemutatón elhangzottak szerint a Kárpátok és a Kárpát-medence jövője egész Európára nézve kiemelt jelentőségű, hiszen a térségben van a legtöbb erdő, és ott ered a legtöbb nagy folyó, továbbá számos veszélyeztetett állatfaj és közel ötszáz olyan növényfaj is él a régióban, amely máshol nem található meg. A változások, ha nem alkalmazkodnak hozzájuk időben, a szakértők szerint drasztikus következményekkel járhatnak a társadalmi jólétre nézve is, hiszen az élelmezéstől az ivóvízellátásig, a turizmustól a természeti katasztrófákig igen széles körben éreztetik majd hatásukat. A projekt hat részfeladatot foglal magában, ezek a klímaváltozás hatásait mérik fel a vízbázisokra, az ökoszisztémára, az ökoszisztémán alapuló termelő rendszerekre, valamint a fókuszba helyezett kisebb területek sérülékenységére vonatkozóan, továbbá az érintettek hatékony információcseréjének támogatására és konkrét akciótervek, adaptációs intézkedések megfogalmazására irányulnak.

Â