close
Lengyelországi energiakörkép
Atom - Egyéb - Olaj - Szén

Lengyelországi energiakörkép

Lengyelország alapvetően három nagy energiaprojekten dolgozik jelenleg, amelyek teljesülésekor nem csak saját energiabiztonsága épül ki, de egész Közép-Európa piaca átalakul, valamint az USA is érintett a kérdésben.

Az energiabiztonság mgteemtése mindig több kis lépés összessége, és nem egy nagy változás, ez Lengyelország esetében sincsen másképp, állapítja meg a Lengyel Külügyi Intézet munkatársa, Bartosz Wisniewski hazája energiahelyzetének elemzésében.

A Visegrádi Négyek közül egyedül Lengyelország energiamixe nem tartalmaz nukleáris energiát. Ez nem maradhat sokáig így, hiszen feltétlenül meg kell változtatnia a főleg feketekőszénre alapuló villamosáram-termelést az üvegházgázokra vonatkozó szabályozások miatt. Bár az első lengyel atomerőmű beruházása késésben van, ilyesmi egyrészt szokványos, másrészt fontos kiemelni, hogy a fukusimai katasztrófa után a lengyel vezetés nem visszakozott az atomenergiától, írja Wisniewski. Az Egyesült Államok Lengyelországgal való együttműködése a nemhagyományos gázszektort követően e téren is kialakulhat, ugyanis egy reaktorépítési megbízás elnyerése kapcsán is megvetheti a lábát.

Az energiamix átalakításának második pillére a Swinoujscie LNG-állomás, melynek előnyeit korábban már ecsetelte az Energiainfo. A tervezett 2014-es üzembehelyezés dátuma nem változott. Az észak-déli energiafolyosó ugyan rövidesen, sok kisebb beruházás eredményeként kialakul, de nem ártana több pénz befektetésével nagyobb kapacitású és kétirányú vonalakat kiépíteni, írja a szerző. Több gáztárolóra is szükség lenne a vonal mentén, az pedig aggasztó, hogy a folyosó déli végpontja, a horvátországi LNG-állomás beruházása késéssel, csak jövőre indul. Az viszont biztató, hogy a V4-ek mindegyike aktív szerepet vállal a közös cél érdekében, Wisniewski szerint Magyarország különösen megbízható e tekintetben. A beruházás sorozathoz várhatóan 5 milliárd euróra lenne szükség, az EU-nak pedig érdeke ezek támogatása.

Mindenesetre az észak-déli gázfolyosó kiépülésével az Egyesült Államok számára könnyebb lenne az exportra termelt LNG-jének piacot szerezni, bár még mindig kétséges, hogy kiviszi-e a világpiacra nemhagyományos földgázát cseppfolyósított formában.

Végül pedig az oly sokat tárgyalt nemkonvencionális gázipar a harmadik nagy lehetősége a lengyel energiaszektornak. Érvekről és ellenérvekről, lelkes beruházókról és visszakozókról tudósít a sajtó, de úgy tűnik, a végleges iparági szabályozást követően elindul Lengyelország is a nehezen hozzáférhető gázok kitermelésének útján. A szegmensre gyakorolt hatása mindenképpen jelentő lesz, a kérdés az, hogy grandiózus is-e. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, szintén jó pár évnek el kell még telnie.