close
Az energiaszektor kilátásai: lehetne jobb is
Áram - Egyéb - Gáz - Megújuló - Olaj

Az energiaszektor kilátásai: lehetne jobb is

A magyar gazdaság nem túl jó perspektívákkal rendelkezik a 2012-13-as évekre, összességében a gazdasági növekedés a két év alatt legjobb esetben is csak stagnál. Az energiaszektor helyzete talán még rosszabb, mint a teljes gazdaság helyzete. A válságadó és a Robin Hood-adó és a szoros árszabályozás korlátozza a gazdálkodást, új beruházások, fejlesztések – a korábban elindítottak lezárásán kívül – nincsenek.

Az energiapolitika komoly, alapvető dokumentumokkal gazdagodott az elmúlt másfél évben, egyelőre azonban a kitűzött célok irányába semmilyen elmozdulás nem látszik, pedig a 20-20-20 céljainak elérése esetében és az emisszió-kereskedelem 2013-as elindítása esetében igencsak sürget az idő – áll a GKI Energiakutató kft. által korábban megjelentetett éves szektorelemzésben.

A GKI 2012 márciusában lebonyolított vállalati felmérése szerint 2012-ben a vállalkozások földgázfelhasználása igen szerény mértékben emelkedik, a villamosenergia-igények stagnálnak, s az üzemanyag-felhasználásuk csökken. A cégek a földgázárak és a villamos energia árának enyhe emelkedését feltételezik, a kisebb cégek magasabb áremelkedést várnak. A földgáz esetében a szolgáltató-váltási szándékok mérséklődnek, a villamos energia esetében erősödnek 2012-ben.

2012-13-ban jó esetben is csak stagnáló belföldi (primer) energia-felhasználással számolhatunk, mivel a keresleti oldalon a stagnálás és a lefelé mutató tendenciák a jellemzőek. Lényeges elmozdulás nem történik az energiahordozó-szerkezetben, de folytatódik a szénhidrogének arányának csökkenése, s emelkedik az importált villamos energia részesedése. A hazai termelés aránya továbbra is mérséklődik, az importált energiahordozók aránya nő.

A hazai bruttó villamosenergia-felhasználás 2010-2011. évi mérséklődő növekedése a recessziós hatások következtében 2012-ben csökkenésbe fordul, majd csak 2013-ban emelkedik ismét, két év átlagában pedig stagnálás, enyhe növekedés várható. Az import mennyisége és részaránya tovább emelkedik. A lecsökkent kereslet, a jelentősen beszűkült finanszírozási lehetőségek, az ágazatot sújtó többletadók terhe, a szabályozási-jogi környezet jelenlegi kiszámíthatatlan állapota miatt a beruházások gyakorlatilag leálltak, további régi egységek állhatnak le.

2012-13-ban a földgázfelhasználás várhatóan stagnál, esetleg kis mértékben csökkenhet. Míg a lakossági szektor igénye két év átlagában várhatóan érdemben nem változik, a villamosenergia-szektor földgázigénye csökken, az egyéb felhasználás pedig emelkedik. Az egyetemes szolgáltatás szoros árszabályozása és az olcsóbb szabadpiaci kínálat kikényszerítette a nyugati irányú beszállítási lehetőségek növelését és az átláthatóság is javult a határkeresztező kapacitások kezelésében. Az állam a lehetséges területeken előnyt biztosít az állami tulajdonú szereplőnek.

A kőolaj- és kőolajtermék felhasználás alakulásáról csak közvetett információk vannak. Más statisztikákból azt lehet valószínűsíteni, hogy az üzemanyag-igények csökkenése folytatódik, 2012-re elsősorban a benzinnél várható jelentősebb, 3% körüli csökkenés, a gázolajnál 1%-körüli visszaesés várható.

A megújuló energia alapon termelt villamos energia 2012-13-ban várhatóan tovább csökken. A befektetők az új beruházásokkal kivárnak.