close
Lázár: Jó áron építi az új blokkokat a Roszatom
Atom - Egyéb

Lázár: Jó áron építi az új blokkokat a Roszatom

Jövő szerdán tárgyalja a kormány a paksi erőmű megújításáról szóló orosz-magyar nemzetközi megállapodást – közölte Lázár János. Miután a kabinet megtárgyalta a szerződést, az azt követő héten az Országgyűlés elé terjeszti jóváhagyásra.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint kifejezetten jó áron épít új atomerőműblokkokat a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat Pakson. Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy ha a Roszatom megkezdi az új reaktorok építését, megtenderezteti majd az eljárás minden lépését. A program megvalósítása során minden hatályos magyar és európai jogszabálynak meg kell felelni – hangsúlyozta az államtitkár. Szólt arról is, hogy az erőműbővítéshez biztosítandó orosz államközi hitel költsége nem épül majd be a Pakson előállított áram árába.

A paksi bővítéshez biztosítandó orosz államközi – nem pedig vállalati – hitelről azt mondta, Moszkva a piacinál kedvezőbb kamatot ajánlott Magyarországnak. A kölcsön a magyar költségvetés által finanszírozható lesz – jelentette ki Lázár János. Ez nem egy üzleti projekt, hanem két ország államközi szerződése – mutatott rá.

Részletesen foglalkozott az orosz-magyar nukleáris energetikai megállapodás aláírásával az orosz sajtó.

A Kommerszant azt emelte ki, hogy Oroszország a költségvetési hiány ellenére is hatalmas összegeket fordít a nemzetközi színtéren folytatott “nukleáris energetikai expanzióra”. A lap szerint az Oroszország és Magyarország közötti megállapodás váratlan volt, hiszen a magyar vezetés évekig azt ígérte, hogy pályázatot hirdet a paksi atomerőmű bővítésére. A Kommerszant azt is tudni véli, hogy a magyar vállalatok közül az orosz Atomenergomashoz tartozó Ganz-EEM nevű cég lehet a Roszatom egyik beszállítója.

A gazeta.ru című orosz internetes újság már keddi kommentárjában előre jelezte a nukleáris energetikai megállapodást. A Putyin atomenergiai Európai Uniója című cikkben Szergej Pikin, az Energetikai Fejlődés nevű orosz alapítvány elnöke azt írta, hogy “a Roszatom javára hozott magyar döntés előre elhatározott volt”. Elsősorban műszaki okokból, mert a működő és a megépítendő energiablokkok ugyanolyan típusúak, és mert a személyzetet is drága lenne más reaktorok működtetésére kiképezni. Másodsorban azért, mert Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin között nincs kibékíthetetlen politikai ellentét annak ellenére, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, Oroszország pedig a saját politikai szövetségét építi, az Eurázsiai Uniót – vélekedett a szerző.