close
Átadták az ELMŰ transzformátorállomását Vecsésen
Áram - Egyéb

Átadták az ELMŰ transzformátorállomását Vecsésen

Átadták az ELMŰ Hálózati Kft. legújabb transzformátorállomását Vecsésen, amely egyebek mellett a Liszt Ferenc repülőtér energiaellátását biztosítja.

Az M0 körgyűrű miatti ipari fejlesztések, a környező települések lakóinak többlet energiaigényei és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér biztonságos harmadik betáplálása miatt szükségessé vált egy elosztóhálózati alállomás megépítése. A közlemény szerint a helyszínkiválasztás szempontjai között szerepelt a meglévő hálózatra csatlakozás költséghatékony megvalósítása és a repülőtér közelsége is. Ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével született döntés a Vecsés külterületén elhelyezkedő Széchenyi utcai telek megvásárlásáról.

A mintegy 3 milliárd forintos beruházás első üteme, a transzformátorállomás 16 hónap alatt, 2012 decemberére készült el. A második fázis, a 120 000 voltos csatlakozó kábel kiépítése újabb egy évet vett igénybe. Az eredeti tervek szerint a csaknem 6 kilométer hosszúságú nyomvonal jelentős része szabadvezetékes hálózat lett volna, és csak az utolsó másfél kilométeren került volna föld alá, kábelbe. Vecsés önkormányzatának szempontjaira tekintettel végül csak kevesebb mint 2 kilométer lett a szabadvezeték hossza, a vezeték többi része a föld alatt halad – közölte az ELMŰ.

A beszerzési eljárás magában foglalta a komplett tervezést, az építészetet, a különböző feszültségszintű berendezések szállítását, valamint a teljes szerelési és üzembe helyezési munkákat. Az eljáráson négy cég indult, és az árverseny lefolytatása után a nyertes a legjobb ajánlatot adó OVIT Zrt. – CG Ganz Zrt. konzorcium lett – áll a tájékoztatóban.