close
Kürtösnél mér a Panfora
Egyéb - Olaj

Kürtösnél mér a Panfora

A Panfora Oil and Gas, a Mol Csoport romániai kutatás-kitermelés tevékenységet végző vállalata készen áll elkezdeni a mérési munkálatokat a romániai Ex-6 kürtösi (Curtici) blokknál, amelynek egyedüli kedvezményezettje a Mol Csoport romániai leányvállalata.

A cég közleménye szerint a Panfora az idén mintegy 38 millió dollár költségvetéssel rendelkezik, amit kutatásokra fordít annak függvényében, hogy a másik két, szintén nyugat-romániai blokk kutatását mikor engedélyezik a román hatóságok. A román ásványkincs-hatósággal a kürtösi blokkra aláírt koncessziós szerződést decemberben ratifikálta a bukaresti kormány, a másik két blokk esetében ez nem történt meg.

Kürtös térségében a Mol Csoport hagyományos kőolajat és gázt keres, ott ugyanis nincsenek “nem hagyományos” szénhidrogénkészletek. A vállalat készen áll a mérési munkálatok elkezdésére egy 550 négyzetkilométeres területen, hogy a legújabb technológiák alkalmazásával 3D-és térképet készítsen a földrétegekről. A használt technológiák minimális hatással vannak a környezetre és a helyi közösségekre, ezeket már sikerrel használták lakott területeken – olvasható a Panfora közleményében.

“A konvencionális energiaforrásokra összpontosítunk, és azt reméljük, hogy fel tudjuk használni a Mol Csoportnak a hagyományos szénhidrogének kitermelésében eddig megszerzett tudását és tapasztalatát” – mondta Zelei Gábor, a Panfora Oil and Gas ügyvezető igazgatója. A megvizsgálandó zóna főként mezőgazdasági területen található, a kutatás a tervek szerint mintegy száz napot tart – olvasható a közleményben.