close
Drágán adja Moszkva a gázt Ukrajnának
Blog - Egyéb - Gáz

Drágán adja Moszkva a gázt Ukrajnának

Megközelítőleg 400 dollárt fizet az ukrán Naftohaz vállalat az orosz Gazprom állami cégnek ezer köbméterenként a tőle közvetlenül vásárolt földgázért az év harmadik negyedében – közölte Eduard Sztavickij ukrán energetikai miniszter szerdai ukrán médiajelentések szerint.

A múlt év utolsó negyedében Ukrajna mintegy 430 dollárt fizetett a Gazpromnak ezer köbméter földgázért. Az ukrán energetikai tárca vezetője emellett elmondta, hogy a reverz, azaz Európából visszaszállított földgázért Kijev jelenleg 340-370 dollárt fizet ezer köbméterenként. A reverz gázszállítások jelenleg Magyarországon és Lengyelországon keresztül valósulnak meg, de Ukrajna további útvonalakat keres. A legnagyobb áteresztőképességű csőrendszerrel rendelkező Szlovákiából sajtójelentések szerint még nem sikerült elindítani a gázszállítást Ukrajna felé.

Sztavickij reményei szerint Ukrajna akár évi 30 milliárd köbméter földgázt is kaphat Európából, amennyiben valamennyi reverz útvonalon megindul a szállítás, amelyekről Kijev tárgyalásokat folytat. A miniszter kitért arra, hogy az ukrajnai gáztározókban várhatóan 14 milliárd köbméter földgáz lesz az idei téli fűtési szezon előtt. Ez a mennyiség szerinte elegendő ahhoz, hogy az európai országok felé az ukrán vezetékeken keresztül folyó gázszállításban semmiféle fennakadás ne legyen. Ezt azonban előző nap vitatta a Gazprom vállalat, amely szerint legalább 19 milliárd köbméter gáznak kell lennie már az őszi szezonban az ukrajnai tározókban.