close
Egy dollárért a Gazpromé a Kirgizgaz
Egyéb - Gáz

Egy dollárért a Gazpromé a Kirgizgaz

Nagy segítség Kirgizisztánnak, hogy felvásárolja veszteséges állami gázvállalatát az orosz Gazprom, ugyanakkor Oroszország növeli befolyását az országban az üzlet révén. A Kirgizgazt a kirgiz állam később nem sajátíthatja ki, a Gazprom különleges kereskedelmi jogokhoz jutott.

Az orosz állami Gazprom gázipari vállalat jelképes összegért vásárolja fel a Kirgizgazt. A stratégiai fontosságú üzlet július 27-ig teljesen le is zajlik, az 1 dolláros vételárat és a Kirgizgaz 40 millió dolláros tartozását a Gazprom kifizeti és átveszi a eszközket. A Natural Gas Europe szerint Turgunbek Kulmurzajev, a kirgiz állami vállalat elnöke tájékoztatott a napokban arról, hogy tíz napon belül teljesül a cég átvétele.

Kirgizisztán a Szovjetunió széthullása óta gazdasági nehézségekkel küszködik, főként azért, mert természeti ásványtartalékai kicsik és teljes mértékben függ szomszédaitól. Energiaimportja Üzbegisztánból, Kazahsztánból és Oroszországból származik, viszont egyre kevésbé képes ezért fizetni, ami miatt az utóbbi időben egyre gyakoribbak az áramkimaradások. Kirgizisztán jól ellátott viszont természetes vizekkel, szeretne is vízerőművet építeni, de a közép-ázsiai, petrolkémiával foglalkozó országok ellenzik ezeket az ötleteket.

Egyedül Oroszországra támaszkodhat Kirgizisztán, gazdasági kapcsolataik révén nagy mennyiségű orosz tőke működik az országban, illetve a kirgiz vendégmunkások hazájuk bruttó hazai termékének 30 százalékát Oroszországban termelik. Úgy tűnik, jövőre Kirgizisztán is része lesz az orosz vámuniónak, 2015-től pedig az Eurázsiai Uniónak.

A Kirgizgaz felvásárlása révén tehát újabb nagy segítséget kap Kirgizisztán, ugyanakkor tovább nő az orosz befolyás is az országban. A Gazprom ennek révén exkluzív gázimport jogokhoz jut, illetve védelmet az állami kisajátítástól.