close
Környezetvédelmi engedély a Hinkley Point számára
Atom - Egyéb

Környezetvédelmi engedély a Hinkley Point számára

Az Egyesült Királyság környezetvédelmi hatósága megadta a három legfontosabb engedélyt az EDF számára a dél-angliai Hinkley Point telephelyre tervezett új atomerőművi blokk üzemeltetéséhez, közölték 2013. március 13-án.

Az engedélyek a következőkre vonatkoznak: folyékony hulladékok és üzemi hűtővíz kibocsátása, a tartalék dízelgenerátorok károsanyag-kibocsátásának szabályozása, illetve a határértékek és feltételek a kis mennyiségű, kisaktivitású radioaktív hulladékok ellenőrzött kibocsátására vonatkozóan – írta a NucNet.

Az engedély kiadását a 2011 nyarán kezdett engedélyezési eljárás és nyilvános konzultáció előzte meg.

Az EDF 2012 novemberében kapta meg a telephelyre vonatkozó engedélyt, huszonöt év után először adtak ki ilyet. A cég két EPR-t (Európai Nyomottvizes Reaktor) tervez építeni a telephelyen. A végső döntés a beruházásról a következő hetekben várható. Az EDF eközben arról tárgyal a brit kormánnyal, hogy hogyan alakítsák a megtermelt villamos energia árát.

Ed Davey energetikai és klímaváltozási miniszter 2013. március 19-ig hoz döntést arról, hogy ad-e az EDF-nek a telephelyre vonatkozó építési engedélyt, derül ki a hatóság weboldalán.

Londonban a napokban írták alá azt a kommünikét, melyben tizenkét, atomerőművel rendelkező ország jobb befektetési környezet kialakítására hívja fel a figyelmet az Európai Unióban, mert figyelembe kell venni az atomerőművi beruházások hosszú távú jellegét is. A kommünikében arra is felhívják a figyelmet, hogy az atomenergia alkalmazása a széndioxid-kibocsátás csökkentését segíti. Az aláírók: Egyesült Királyság, Bulgária, Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Spanyolország.