close
Nem örülnénk a hazai palagázforradalomnak?
Egyéb - Gáz

Nem örülnénk a hazai palagázforradalomnak?

A magyar lakosság több mint fele aggasztónak találja a palagáz-kitermelést, háromnegyede a megújuló energiaforrásokat támogatja – állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége a magyar lakosság körében végzett 2012. évi Eurobarométer felmérésre hivatkozva.

A jelentésre hivatkozva a közlemény azt állítja, hogy az Egyesült Államok palagáz-forradalma tiszavirág életű lesz, mivel veszélyes pénzügyi spekulációknak köszönhetően futott fel, továbbá rendkívüli tőke- és energiaigényessége miatt nem oldhatja meg a biztonságos és gazdaságos energiaellátást.
Magyarországon egyedül a Makói-árokban zajlik némi, nem hagyományos palagáz-kitermelés, más nemzetközi olaj- és gázcégek a Derecskei-medencében, a Békés-medencében, a kiskunhalasi régióban, illetve a Zala- és a Dráva-medencében kutatnak gazdaságosan kinyerhető gáz után – ismerteti a szervezet.

A Magyar Természetvédők Szövetsége álláspontja szerint fel kell hagyni a nem hagyományos gáztevékenységekkel Európában a környezetre, közegészségre és az éghajlatra kifejtett elkerülhetetlen negatív hatásuk miatt, és be kell szüntetni az ilyen irányú kutatási, illetve fejlesztési projektek uniós szintű pénzügyi, politikai támogatását.

Az MTSZ közleménye szerint hétfőn bemutatta a Föld Barátai Európa környezetvédelmi hálózat palagáz-jelentésének magyar kiadását. Emlékeztet arra is, hogy az Európai Unióban március 23-ig társadalmi palagáz-konzultáció zajlik. A közlemény szerint a kiadvány számos tévhitet eloszlat a nem hagyományos fosszilis energiaforrásokkal, köztük elsősorban a palagázzal kapcsolatban. Amellett érvel, hogy ezek a gázok nem gazdaságos energiaforrások, és környezeti-társadalmi hatásaik sem kezelhetők biztonságosan.

Csehország a lengyel tapasztalatokra építene palagáz ügyben

Annak ellenére, hogy a belföldi gázigénynek csak pár százalékát fedezné, mégis elindulhat egyszer a nem hagyományos gáztermelés Csehországban is. A környezetvédelmi aktivistákat és a széniparhoz ezer szállal kötődő lakosságot nehéz lesz meggyőzni, ugyanakkor az is félő, hogy túl szigorú szabályokhoz kötnék a fúrásokat a jövőben.

További részletek itt olvashatók!

Forradalmat hoz az energiapiacon a palaolaj

A palaolaj és a palagáz kitermelés világpiacra gyakorolt hatása forradalmasíthatja az energiapiacot a következő néhány évtizedben, mivel jelentős olajár-csökkenést és magasabb globális GDP-t hozhat magával. Várhatóan geo- és üzletpolitikai változtatásra is kényszeríti az olaj- és gázvállalatokat – állítják a PwC szakértői nemrég megjelent elemzésükben. A Shale oil – the next energy revolution című tanulmány olyan lehetséges forgatókönyvvel számol, mely figyelembe veszi a jövőben potenciálisan fellendülő palaolaj kitermelésnek az olaj világpiaci árára gyakorolt hatását. A szakértők azt is vizsgálják, hogy ezek a változások hogyan befolyásolnák a szélesebb gazdaságot, valamint az olaj- és gázipart a 2035-ig tartó periódusban.

További részletek itt olvashatók!