close
Színezhetővé tették az üzemanyagokat
Egyéb - Olaj

Színezhetővé tették az üzemanyagokat

Az Országgyűlés hétfőn kiterjesztette az eddig csak készletezéssel foglalkozó Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tevékenységi körét, így az a jövőben megjelölheti az üzemanyagokat, hogy ellenőrizze a kőolajtermékek belföldi felhasználását.

A képviselők hétfőn 266 igen szavazattal, 56 nem ellenében fogadták el a változtatást, amelyet Németh Lászlóné fejlesztési miniszter kezdeményezett a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló törvényjavaslatban. A kormány indítványával európai uniós irányelveket is átültet a magyar jogrendbe, így az ország kőolajból és kőolajtermékekből álló tárgyévi biztonsági készletét a megelőző évben átlagosan 90 nap alatt behozott, vagy átlagosan 61 nap alatt belföldön elfogyasztott kőolaj és kőolajtermék mennyiség alapján határozza meg.

A jogszabály emellett átalakítja a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget is, amelynek bővül a feladata az egyes kőolajtermékek megfigyelését biztosító ellenőrző és jelölő rendszer működtetésével annak érdekében, hogy a kőolajtermékek felhasználása szorosabban nyomon követhetővé váljon. A szövetség az új szabályok alapján szerződéssel is elláthatja jelölési és ellenőrzési feladatát.