close
Környezeti katasztrófa fenyegeti a Duna deltavidékét
Egyéb - Olaj

Környezeti katasztrófa fenyegeti a Duna deltavidékét

Egy elsüllyedt hajóból kiszabadult olajszennyezés fenyegeti Európa legnagyobb környezeti védelem alatt álló vizes élőhelyét. A helyi hatóságok tehetetlenek.

A modern történelem egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája fenyegeti a Duna-deltát, egy, a hét elején elsüllyedt moldáv teherhajóból kiszabadult, mintegy öt négyzetkilométerre kiterjedt olajszennyezés érheti el Európa legnagyobb bioszféra rezervátumát.

A deltavidék – amely Románia és Ukrajna határvidékén terül el, mintegy 5800 négyzetkilométeres, ennek jelentős része, – 4000 négyzetkilométer – szigorú védelem alatt áll. A hét elején elsüllyedt, moldáv zászló alatt hajózó gipszszállító hajóból kiszabadult olajfolt most azzal fenyeget, hogy beszennyezi az egyedülálló növény- és állatvilággal rendelkező bioszféra rezervátumot.

Az ukrán környezetvédelmi hatóság közlése szerint a helyi hatóságoknak nincs meg a megfelelő felszerelésük ahhoz, hogy ellenőrzésük alatt tarthassák az olajfoltot, a szennyezés elleni védekezést egyébként a rossz időjárási viszonyok is nehezítik.