close
Újra Amanót jelölik a NAÜ élére
Atom - Egyéb

Újra Amanót jelölik a NAÜ élére

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa a jelenlegi főigazgatót, Jukija Amanót jelölte újra a szervezet élére a következő négy évre, 2013. december 1. és 2017. november 30. között. A tanács közleménye szerint a jelölést továbbítják a bécsi székhelyű szervezet általános közgyűlésére, ahol 2013 szeptemberében döntenek.

Mielőtt a NAÜ főigazgatója lett 2009-ben, Amano Japán nemzetközi szervezetekbe delegált bécsi nagykövete, egyúttal a NAÜ kormányzótanácsának tagja volt – írta a NucNet.

A 35 tagú kormányzótanács Bécsben tartja találkozóját, ahol a főigazgató személye mellett számos más témával foglalkoznak, ezek többek közt: az ügynökség biztonsági tevékenységeinek megerősítése, a nukleáris verifikáció megerősítése, safeguards és más egyezmények megkötése, nukleáris felügyelet kérdése Iránnal, Észak-Koreával és Szíriával kapcsolatban.

Nyitóbeszédében Amano hangsúlyozta a NAÜ központi szerepét abban, hogy promotálják a nemzetközi együttműködést a nukleáris biztonság fejlesztésében. Azt is közölte: a NAÜ átfogó jelentést készít a Fukushima Daiichi atomerőmű 2011-es balesetéről, amely reményeik szerint 2014-ben készül el.

Amano közölte: nem minden atomerőművet üzemeltető ország kért nemzetközi üzemeltetési biztonsági felülvizsgálatot (OSART), amit a NAÜ Nukleáris Biztonsági Akcióterve javasolt. A főigazgató ezeket az országokat is arra bátorítja, tegyék ezt meg. A felülvizsgálat segíthet a magas biztonsági szint elérésében, és a súlyos balesetekre való felkészülésben.