close
Hamar magára talált Kína
Egyéb - Olaj

Hamar magára talált Kína

Kína olajigénye februárban annak ellenére növekedett 4,9 százalékkal, hogy ebben az időszakban nemzeti ünnep volt. A januári fogyasztás minden idők harmadik legnagyobbika volt havi szinten.

Nagyjából 10,14 millió hordónyi olajat használt el Kína az előző hónapban a Reuters hírügynökség állami adatok alapján kalkulált becslései szerint. A februári növekedés még mindig a legkisebb volt szeptember óta, részben azért, mert egy évvel ezelőtt az addig mért adatok szerint a második legmagasabb fogyasztást mérték. A Reuters a látszólagos fogyasztást számolta, amely az előállított nyersolaj és az import adataiból tevődik össze, de nem számol a tartalékok változásával, mivel ezekről nem ad ki információt a kínai kormány.

Kína szénhidrogén-fogyasztása már több, mint egy évtizede a világpiaci mutatók egyik fő befolyásoló tényezője. 2012-ben azonban lelassult a növekedése, a világ második legnagyobb gazdasága kisebb mértékben növekszik azóta, mint addig. A múlt év végén viszont új erőre kapott a gazdaság, amit jól mutat az olajkereslet mértékének újbóli növekedése, írja az Upstream online gazdasági lap.

Februárban emellett éves összehasonlításban majdnem 34 százalékkal esett az olaj nettó importja, ez 295 ezer hordónyi behozatalát jelenti naponta. Az olajtermelő társaságok ugyanis többnyire a tengerentúli piacokra szállították árujukat, kihasználva az ott keletkezett keresleti rést. A kínai finomítók továbbra is exportálnak dízelt és benzint, mert a belföldi piac az ünnepi időszakban is jól ellátott maradt, mondja Cseng Szidzsing, a Barclay’s árupiaci elemzője.

Kína olajtermelési éves összehasonlításban 6 százalékkal emelkedett, napi 9,84 millió hordóra. Az adatokat a kínai statisztikai hivatal közölte. Az állami PetroChina annak ellenére teljesített jól a finomított termékek előállításában, hogy a kínai holdújév ünnepe miatt számos finomító két hétre is leállt.

Az olajfogyasztás januárban 8,6 százalékkal nőtt, napi 10,43 millió hordóra, ez a decemberi 10,9 millió hordós fogyasztás óta a legnagyobb, novemberben pedig 10,5 millió hordó olajat fogyasztott naponta, írja a Reuters.

A világ második legnagyobb gazdasága tehát újból növekszik, az 1999-es évet követő leglassabb, 2012-es évet átvészelte, amit elsősorban az exportjai növekedésének köszönhet, ami az első két hónapban éves összehasonlításban 23,6 százalékkal növekedett.