close
Kína az atomiparnak is az ígéret földje
Atom - Egyéb

Kína az atomiparnak is az ígéret földje

BulgĂĄria, KĂ­na, India, OroszorszĂĄg, JapĂĄn – nĂŠhĂĄny orszĂĄg, ahol atomerőművek ĂŠpĂźlnek. KĂ­nĂĄban az oroszok segĂ­tsĂŠgĂŠvel az idĂŠn kĂŠt, egyenkĂŠnt ezer megawattos blokkot kĂśtĂśttek rĂĄ az orszĂĄg elektromos hĂĄlĂłzatĂĄra. MegnĂŠztĂźk ezt a kettőt – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.
KĂ­na a nukleĂĄris ipar szereplőinek is az Ă­gĂŠret fĂśldje. Az 1,3 milliĂĄrdos lakossĂĄgĂş orszĂĄg falja az energiĂĄt, ĂĄm az atom mindĂśssze 1,9 szĂĄzalĂŠkot tesz ki az orszĂĄg energiamĂŠrlegĂŠben – jelenleg 11 reaktor műkĂśdik. Az orszĂĄg egyik legfőbb cĂŠlja, hogy 2030-ig az orszĂĄg terĂźletĂŠn legalĂĄbb hĂşsz Ăşj atomerőmű lĂŠtesĂźljĂśn. Ez pedig hatalmas Ăźzlet.

KĂ­na ebben az ĂŠvben kĂŠt blokkot is rĂĄkapcsolt az orszĂĄg elektromos hĂĄlĂłzatĂĄra – a kettő 120 milliĂł eurĂłba kerĂźlt. Az egyenkĂŠnt ezer megawattos blokkok a SĂĄrga-tenger partjĂĄn fekvő Lianyungangban lĂŠtesĂźltek. Ha minden jĂłl megy, tovĂĄbbi hat, hasonlĂł teljesĂ­tmĂŠnyű reaktort is felĂŠpĂ­tenek ott, amelynek az az ĂĄra, hogy Ăşjabb hegyeket kell elhurcolni a tenger partjĂĄrĂłl. (Az atomerőmű kĂŠt blokkjĂĄnak ĂŠpĂ­tĂŠse miatt egy 250 mĂŠter magas hegyet robbantottak szĂŠt, illetve hatmilliĂł kĂśbmĂŠternyi sziklĂĄs kőzetet hordtak el.) Az atomerőművet bemutatĂł helyszĂ­ni sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂł idejĂŠn is szinte egymĂĄst ĂŠrtĂŠk a kĂśvet szĂĄllĂ­tĂł hatalmas teherautĂłk.

Az erőművet ĂŠpĂ­tő orosz szakemberek szerint a blokkok a legmodernebbek, a legbiztonsĂĄgosabbak ĂŠs a legmegbĂ­zhatĂłbbak KĂ­nĂĄban. A sokszintű biztonsĂĄgi rendszer egy rĂŠszĂŠt a Siemens szĂĄllĂ­totta, a reaktorĂŠpĂźletet pedig dupla hĂŠj vĂŠdi. Ez utĂłbbi kibĂ­r minden elmĂŠletileg lehetsĂŠges fĂśldrengĂŠst, ĂĄrvizet, forgĂłszelet, ĂŠs a rĂĄeső nehĂŠz tĂĄrgyak sem roncsoljĂĄk. A reaktorĂŠpĂźlet akkor sem sĂŠrĂźlne meg, ha egy hĂşsztonnĂĄs repĂźlőgĂŠp rĂĄzuhanna. A reaktortartĂĄly alatt az esetleg megolvadt aktĂ­v zĂłna felfogĂĄsĂĄra alkalmas csapdĂĄt ĂŠpĂ­tettek. A hűtővizet a tengerből nyerik, ĂŠs a 8-9 Celsius-fokkal melegebb folyadĂŠkot oda is engedik vissza.

Az atomerőműbe az a TVEL hozza a fűtőanyagot, amelyik Paksra is szĂĄllĂ­t. (Ennek a cĂŠgnek a munkatĂĄrsai szedtĂŠk ki a 2003-as paksi balesetben szĂŠtesett fűtőanyagot.) A TVEL tavaly a Westinghouse amerikai cĂŠggel folytatott versenyben friss nukleĂĄris Ăźzemanyagok szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra kiĂ­rt kĂŠt tendert is megnyert: Ă­gy e cĂŠg szĂĄllĂ­that a csehorszĂĄgi Temelinbe ĂŠs a finnorszĂĄgi Loviisaba.

KĂ­nĂĄban PaksrĂłl is tudtunk meg Ăşj informĂĄciĂłkat. Pjotr Lavrenyuk, a TVEL alelnĂśke szerint a tĂĄrgyalĂĄsok eredmĂŠnyekĂŠnt 2009-től Ăşj tĂ­pusĂş fűtőanyag ĂŠrkezhet Paksra. Ennek az az előnye, hogy ugyanakkora villamosenergia-teljesĂ­tmĂŠnyhez tĂ­z szĂĄzalĂŠkkal kevesebb urĂĄn kell, ĂŠs a jelenleginĂŠl tovĂĄbb hasznĂĄlhatĂł. Ha beszerzik az Ăśsszes engedĂŠlyt, akkor Pakson 2014-től mĂĄr csak ilyen fűtőanyagban hasad a mag.

KĂŠrdĂŠsĂźnkre, hogy hazĂĄnk visszavihetnĂŠ-e a kiĂŠgett paksi fűtőanyagot, Lavrenyuk azt mondta: a hatĂĄlyos tĂśrvĂŠnyek szerint az OroszorszĂĄgban gyĂĄrtott, de mĂĄsutt elhasznĂĄlt Ăźzemanyagot elvileg vissza lehet vinni, de csak akkor, ha a feldolgozĂĄs utĂĄn megmaradt nem hasznosĂ­thatĂł radioaktĂ­v hulladĂŠkot a kĂźldő orszĂĄg ĂĄtveszi.

Lapunk informĂĄciĂłi szerint Paks nem forszĂ­rozza a visszaszĂĄllĂ­tĂĄst. Semmi sem kĂŠnyszerĂ­ti erre őket, hiszen a milliĂĄrdokĂŠrt ĂŠpĂźlt tĂĄrozĂłban bőven van hely a kiĂŠgett fűtőelemeknek. Az is elkĂŠpzelhető, hogy a ma mĂŠg hulladĂŠknak tekinthető anyag előbb-utĂłbb jĂłl hasznosĂ­thatĂł anyagkĂŠnt eladhatĂł lesz. Addig meg elfĂŠr a Duna-parti vĂĄrosban.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.