close
Kijózanító hatású volt a fukusimai katasztrófa
Atom - Egyéb

Kijózanító hatású volt a fukusimai katasztrófa

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója szerint kijózanító esemény volt a tavaly márciusi fukusimai baleset az atomenergetika számára, de azóta fontos lépések történtek a nukleáris energia biztonságosabbá tétele érdekében.

Amano Jukija a szervezet fukusimai miniszteri konferenciáján szombaton közölte: fontos tanulságokat vontak le a katasztrófából, de “még évekbe fog telni, mire a világ teljes egészében megérti, hogy mi történt” Fukusimában. Addig is “minden lehetséges lépést meg kell tenni annak érdekében, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló esemény” – tette hozzá a két kisebb földrengés által is megzavart eseményen.

A kitelepítés rosszabb mint a sugárzás?
A Japánt ért tavaly márciusi hármas katasztrófát követően Fukusimából Jamagata prefektúrába áttelepített emberek mintegy háromnegyede fizikai vagy mentális problémákra panaszkodik egy felmérés szerint. Egy járványügyi szakértő úgy véli, hogy a kitelepítés rosszabb hatással van az emberekre, mint a sugárzás.

További részletek itt olvashatók!

Gemba Koicsiro japán külügyminiszter – az ülés társelnöke – zárónyilatkozatában köszönetet mondott a nemzetközi közösség segítségéért. Egyúttal sürgette a NAÜ biztonsági szabványainak minél szélesebb körben való alkalmazását, a katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztését, valamint az átláthatóság és a lakossággal való kommunikáció fejlesztését. A japán kormány és a NAÜ a konferencia alkalmából megállapodást írt alá a fukusimai sugármentesítésben és a radioaktív hulladék tárolásában való együttműködésről. A megállapodás értelmében a NAÜ technikai segítséggel és tanácsadással fogja támogatni a japán kormányt.

Kovács Pál klíma- és energiaügyi államtitkár a konferencia plenáris ülésén felszólalva hangsúlyozta: közös, globális felelősség, hogy világszerte minden ország azonos szintű nukleáris biztonsági előírásokat alkalmazzon, atomprogramjának kiterjedtségétől és gazdasági fejlettségétől függetlenül. Hozzátette: Magyarország együttműködik a NAÜ-vel ezen cél elérése érdekében. Az államtitkár azt is elmondta, hogy az atomenergia része Magyarország hosszú távú energetikai stratégiájának. A plenáris ülésen a legtöbb felszólaló azt hangsúlyozta, hogy a fukusimai problémák ellenére a nukleáris energiára továbbra is megkerülhetetlen és fontos energiaforrásként kell tekinteni. Ugyanakkor elkerülhetetlen a biztonsági szabályzatok további egységesítése és fejlesztése is.

A konferenciával párhuzamosan a fukusimai erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, hogy 2014 végéig – egy évvel a korábban kijelölt határidő előtt – befejezi a fűtőelemek kiemelését az erőmű négyes blokkjából. Az erőműben pénteken látogatást tett nemzetközi szakemberek arról számoltak be, hogy a korábban sokat bírált üzemeltető jelentős előrelépéseket tett a létesítmény stabilizálása érdekében.

A fukusimai erőműtől mintegy 70 kilométerre található Korijama városában megrendezett háromnapos konferencián 120 ország és szervezet képviselői vesznek részt. Ez az első jelentős nemzetközi esemény a prefektúrában a tavaly márciusi baleset óta, amikor egy 9-es erősségű földrengés és az azt követő tízméteres szökőár miatt a Fukusima-1 erőmű három reaktorában is magolvadás következett be.

Fukusimában másfél évvel a katasztrófa után mintegy 160 ezren még nem térhettek még vissza otthonukba, a prefektúra gazdasága pedig a mai napig nem heverte ki a tavalyi események következményeit.