close
Paks: engedélyezik az egyes blokk üzemidő-hosszabbítását
Atom - Egyéb

Paks: engedélyezik az egyes blokk üzemidő-hosszabbítását

Az Országos Atomenergia Hivatal pozitív döntést hozott a paksi atomerőmű egyes blokkjának üzemidő-hosszabbítási kérelméről – ezt Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója jelentette be Pakson, azon az ünnepségen, amelyet az egyes blokk indításának harmincadik évfordulója alkalmából rendeztek pénteken.

A nukleáris hatóság vezetője szerint a hatósági engedélyt még az idén, várhatóan a jövő héten kiadják.  Ismertette, hogy több mint tíz éve kezdődött el a felkészülés arra, hogy a tervezett időn túl további húsz évig működjenek a paksi blokkok. 2008-ban készült egy négyéves program, amelyet a hatóság folyamatos kontrollja mellett valósított meg az atomerőmű, amely egy éve nyújtotta be az engedély kérelmet.

A paksi atomerőmű 1. blokkja 1982. december 14-én kezdte meg a folyamatos működést. 1987-ig további három üzembe helyezése követte. A hazai villamosenergia-termelés több mint 43 százalékát adó atomerőmű az elmúlt három évtized során stabilan, az összes hazai erőmű közül a legolcsóbban látta el a magyar fogyasztókat villamos energiával.

Baji Csaba, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója a blokk indításának 30. évfordulójára rendezetett ünnepségen azt emelte ki, hogy a paksi szakemberek harminc éve biztonságosan és gazdaságosan üzemeltetik Magyarország meghatározó villamosenergia-termelő egységét.

Hamvas István vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az üzemeltetés rendkívüli felelősséget jelent, de az elmúlt harminc év alatt jó gazdaként bántak a rájuk bízott vagyonnal. Az atomerőmű kezdetektől folyamatosan a legalacsonyabb költséggel termelő hazai erőmű, a paksi áram ára soha nem emelkedett az infláció mértékét meghaladóan. Ez az évek során elvégzett kapacitásbővítésnek is köszönhető, hiszen az atomerőmű nemcsak biztonsági szempontból erősödött meg és erősödik tovább napjainkban is, hanem a paksi szakértelemnek és fejlesztéseknek hála a kezdetben 440 MW-os teljesítményű blokkok mára mintegy 14 százalékos növekedést realizálva 500MW-osak.

A paksi atomerőmű 1994-re elvégezte a blokkok biztonságának teljes újraértékelését. Az 1996-2002 között végrehajtott biztonságnövelő intézkedések eredményeként a paksi blokkok biztonsági színvonala megegyezik a hasonló korú nyugati atomerőművek biztonsági színvonalával. Ennek keretében jelentősen javult az atomerőmű földrengésállósága, tűzbiztonsága, fejlesztették a biztonsági rendszereket, folyamatokat és a személyzet képzését.

Szabó Benjamin, az atomerőmű építés kormánybiztosa és első vezetője azt mondta, az atomerőmű Magyarország egyetlen olyan ipari létesítménye, amely évtizedeken át képes volt lépést tartani a műszaki fejlődéssel és ma is a legkorszerűbb a maga nemében. Az elmúlt három évtized tapasztalatai, a társadalmi elfogadottság teszi lehetővé a további üzemeltetést 2032-2037-ig, valamint az atomerőmű bővítését, hangsúlyozták a hozzászólók.