close
Kivennék a Déli Áramlatot az EU 3. energiacsomagjából
Egyéb - Gáz

Kivennék a Déli Áramlatot az EU 3. energiacsomagjából

Az orosz Gazprom Déli Áramlat gázvezetékét valószínűleg kiemeli az Európai Unió a stratégiailag támogatott harmadik energiacsomagjából. Erről és más kérdésektől tanácskoznak az e héten tartandó orosz-EU csúcson az illetékesek.

A 12,7 milliárd dolláros beruházás, amely a Fekete-tengertől, dél-európai országokon keresztül hozna orosz gázt térségünkbe, nemrég kapott zöld jelzést, testvére, az Északi Áramlat 2011 októbere óta üzemel. Az e héten tartandó EU-Oroszország csúcstalálkozón Alekszander Novak orosz energiaminiszter szerint kiderül, hogy az Unió hogyan viszonyul pontosan a beruházáshoz, amely évi 15,5 milliárd köbméter gázt szállítana Közép-Európába, Ukrajna megkerülésével. Az EU harmadik energiacsomagja liberalizálná a gázpiacot azáltal, hogy szétválasztja a gázvállalatok termelési és értékesítési funkcióját a szállítási ágazatuktól. Az EU trösztellenes szervezete ezen kívül jelenleg is vizsgálja a Gazpromot, visszaélések után kutatva.

Az Északi és Déli Áramlat helyzete teljesen különbözik a más európai vezetékprojektektől, mivel a Déli beruházás olyan nem EU-tagállamokon is keresztülfut, mint például Oroszország vagy Szerbia, mondta Novak egy sajtótájékoztatón. A miniszter két nappal azután tartott mondta el ezeket, hogy Cipruson találkozott Günther Oettinger európai energiabiztossal. A Déli Áramlat építését ekkor egy hete indította el hivatalosan a Gazprom a Fekete-tenger északi partján, Anapa város közelében. A ceremónián Oettinger nem jelent meg. Az orosz vállalat a múlt hónapban jelentette be, hogy meghozta a végleges pénzügyi döntést, akkor és azóta is kétségeit fejezi ki az EU azzal kapcsolatban, hogy a Gazprom gond nélkül be tudja fejezni a beruházást. A vezeték útvonala még mindig nem végleges, arra Brüsszelnek is rá kell bólintania. Ezen felül még nem fejeződtek be a kötelező környezetvédelmi vizsgálatok, mondta korábban az EU egyik szóvivője, írja a Natural Gas Europe online lap.

Ezen témák tisztázása érdekében a héten tartott találkozón ott lesz az Európai Bizottság és az orosz energiaminisztérium képviselői, valamint német piaci döntéshozók, tájékoztatott Novak. December 21-én pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.