close
Kanadai-indiai nukleáris együttműködés
Atom - Blog - Egyéb

Kanadai-indiai nukleáris együttműködés

Kanadai nukleáris ipari vállalatok részt vehetnek India növekvő atomenergetikai piacán, és lehetőség nyílik közös vállalatok, beruházások létrehozására – erről írt alá a közelmúltban kormányközi megállapodást a két ország. Az ázsiai ország 2032-re, 62 ezer megawattra tervezi bővíteni atomerőművi kapacitásainak teljesítményét, a jelenlegi 4400 megawattról. 

Az egyezmény értelmében kanadai cégek importálhatnak és exportálhatnak nukleáris anyagokat, eszközöket és technológiát Indiába vagy Indiából, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felügyeleti rendszerének keretein belül.

A kér ország kormánya november elején véglegesítette az eredetileg 2010-ben megfogalmazott együttműködési szerződést. Az egyezmény értelmében a Kanadából származó anyagok, eszközök és technológiák csak civil atomenergetikai célokra hasznosíthatók Indiában.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök szerint Kanadának lehetősége nyílik India növekvő energiaigényének kielégítésében nagyobb szerepet vállalni, és ez több millió dolláros szerződéseket, valamint mindkét országban új, korszerű munkahelyeket is jelent. A kanadai kormány szerint Kanada non-proliferációs rendszere biztosítja a kanadai technológia exportjának megfelelőségét, és a kormány felügyeli, hogy csak olyan országokba exportáljanak, melyek megfelelnek a non-proliferációs alapelveknek. Az együttműködés keretén belül közös bizottságot hoznak létre a kutatás-fejlesztés, a nukleáris biztonság és az újgenerációs nukleáris létesítmények kérdéseinek megvitatásra és a folyamatos információcsere céljából.

India 2012-ben jelentette be, hogy 2032-ig 62 000 MW-ra szeretné bővíteni nukleáris kapacitását a jelenlegi 4391 MW-ról. India húsz atomerőművi blokkot üzemeltet, hét blokk áll építés alatt, ezekkel 9125 MW-ra fog bővülni a kapacitás.