close
Jól jön a Gazpromnak a saját gázáremelése
Egyéb - Gáz

Jól jön a Gazpromnak a saját gázáremelése

A Gazprom legalĂĄbb 20 szĂĄzalĂŠkos eurĂłpai gĂĄzĂĄr-emelĂŠsi terve jĂłl jĂśn ahhoz, hogy abbĂłl a tĂĄrsasĂĄg finanszĂ­rozhassa a SarkkĂśrĂśk tĂşli mezőin folyĂł gĂĄztermelĂŠsĂŠt, ugyanakkor a kereslet majdani esĂŠsĂŠvel fenyeget. Az sem kizĂĄrt, hogy a magasabb exportĂĄr arra ĂśsztĂśnzi a Kremlt, hogy emelje a befĂśldi gĂĄzĂĄrakat is, rĂĄadĂĄsul ĂŠppen a vĂĄlasztĂĄsok előtti politikailag ĂŠrzĂŠkeny időszakban.
 A Gazprom legalĂĄbb 20 szĂĄzalĂŠkos eurĂłpai gĂĄzĂĄr emelĂŠsi terve jĂłl jĂśn ahhoz, hogy abbĂłl a tĂĄrsasĂĄg finanszrozhassa a SarkkĂśrĂśk tĂşli mezőin folyĂł gĂĄztermelĂŠsĂŠt, ugyanakkor a kereslet majdani esĂŠsĂŠvel fenyeget. Az sem kizĂĄrt, hogy a magasabb exportĂĄr arra ĂśsztĂśnzi a Kremlt, hogy emelje a befĂśldi gĂĄzĂĄrakat is, rĂĄadĂĄsul ĂŠppen a vĂĄlasztĂĄsok előtti politikailag ĂŠrzĂŠkeny időszakban.

A tĂĄrsasĂĄg vezĂŠrigazgatĂł-helyettese, Alekszander Medvegyev ezen a hĂŠten azt mondta egy amerikai lapnak, hogy a cĂŠg eurĂłpai vevői akĂĄr 300-400 dollĂĄrt is fizethetnek jĂśvőre a gĂĄz ezer kĂśbmĂŠterĂŠĂŠrt. Az emelĂŠs mĂśgĂśtt az ĂĄll, hogy a gĂĄz ĂĄra ĂĄltalĂĄban kilenc hĂłnapos kĂŠsĂŠssel kĂśveti az olajĂĄrakat, Ă­rja a The Moscow Times. Ez igaz is, Medvegyev ĂŠrvelĂŠsĂŠben azonban nem az olajĂĄrak kĂśvetĂŠse, hanem az uniĂłs gĂĄzliberalizĂĄciĂłs politika “kĂśzvetlen kĂśvetkezmĂŠnyekĂŠnt” kerĂźlt szĂłba a magasabb ĂĄr a The Wall Street Journalnak adott interjĂşban. Az olajĂĄrak a lap szerint e hĂŠten 90 dollĂĄr fĂślĂŠ nőttek, sőt megkĂśzelĂ­tettĂŠk a 100 dollĂĄrt is hordĂłnkĂŠnt. (A lap itt kicsit “kĂŠsĂŠsben” van, az olajĂĄrak mĂĄr jĂł ideje 90 dollĂĄr fĂślĂśtt mozognak, s az elmĂşlt kĂŠt hĂŠtben tĂśbbszĂśr is felmerĂźlt, hoyg elĂŠrik a 100 dollĂĄrt.)

A Gazprom hosszĂş tĂĄvĂş szerződĂŠssel rendelkező vevőinek mindenkĂŠppen ĂĄt kell venniĂźk a lekĂśtĂśtt gĂĄz bizonyos hĂĄnyadĂĄt, akkor is, ha netĂĄn mĂŠgis kevesebbet igĂŠnyelnĂŠnek, pĂŠldĂĄul az enyhe tĂŠli időjĂĄrĂĄs miatt. “A kereslet legalĂĄbb 2015-ig nem vĂĄltozik lĂŠnyegesen, pillanatnyilag ugyanis senki nem ĂŠpĂ­t sem szĂŠn-, sem atomerőművet, egy ilyen beruhĂĄzĂĄs ĂĄltalĂĄban hĂŠt ĂŠvig tart,” vĂŠli Jonathan Stern, Oxford Institute for Energy Studies gĂĄzpiaci kutatĂłja. A kĂŠrdĂŠs szerinte inkĂĄbb az, hogy lesz-e drĂĄgulĂĄs. Ha időkĂśzben mĂŠgis Ăşjabb szenes, vagy atomerőművek ĂŠpĂźlnĂŠnek, annak 2015. előtt nem ĂŠrződik meg a piaci hatĂĄsa. A gĂĄzĂĄrakat felfelĂŠ kĂŠnyszerĂ­ti a megĂşjulĂł energiahordozĂłk hasznĂĄlata, mert ezek ĂĄltalĂĄban kĂśltsĂŠgesebbek a fossziliseknĂŠl, viszont ĂĄllami tĂĄmogatĂĄst nem kapnak. (Sok orszĂĄgban azĂŠrt kapnak, a szerk.)