close
Jogszerűtlen volt a Biblis blokkok leállítása
Atom - Egyéb

Jogszerűtlen volt a Biblis blokkok leállítása

A német RWE által indított eljárásban a lipcsei szövetségi bíróság megállapította, hogy jogszerűtlen volt a Biblis atomerőmű két blokkjának leállítása. Az RWE-nek a Fukushima atomerőműben 2011-ben bekövetkezett balesetet követően kellett leállítania az erőművet, az A blokkot ideiglenesen, a B blokkot pedig véglegesen.

A vállalat a hesseni környezetvédelmi, energiaügyi, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztériumhoz fordult, és 2013 decemberében a kasseli közigazgatási bíróság kimondta, hogy az erőmű leállítása jogszerűtlen volt. A fellebbezést követően a lipcsei szövetségi bíróság megerősítette a döntést. Eszerint a minisztériumnak nem volt meg a megfelelő jogi alapja a bezárásra vonatkozó döntéséhez. A döntést követően az RWE meghatározza a kártérítés nagyságát és polgári peres eljárást indít – írta a NucNet.

A bírósági döntés akár a kormány által a Fukushima atomerőmű balesetét követően elrendelt további hat atomerőmű bezárása esetére is alkalmazható. A többi atomerőművet üzemeltető E.On, EnBW és Vattenfall is kártérítést követel a kormánytól.

A Biblis atomerőművet 2011 augusztusában állították le véglegesen. Németországban jelenleg kilenc atomerőművi blokk üzemel, huszonhét blokkot leállítottak. Az országban politikai döntés született arra vonatkozóan, hogy 2022-re valamennyi blokkot leállítják.