close
Indulhat az adriai olaj- és földgázkitermelés
Egyéb - Gáz - Olaj

Indulhat az adriai olaj- és földgázkitermelés

Befejeződött az adriai tengerfenék horvát részének a felmérése, amely alapján kiírhatják majd a partmenti kőolaj- és földgázkitermelésre szóló koncessziós pályázatokat.

A Vecernji list értesülései szerint a kutatási eredmények iránt nagy az érdeklődés az olajcégek között, a világ tíz legnagyobb, földgázzal és kőolajjal foglalkozó cége vásárolta már meg a kutatás dokumentációját. A kutatási eredmények összesítése után készíti el a kutatást végző norvég cég a tengerfenék horvát részének szeizmológiai térképét. A gazdasági minisztérium ez alapján készítheti el a kitermelési koncesszióhoz szükséges pályázati dokumentációt.

Ugyan még nem tudni, hogy mekkora készleteket rejt a tenger, de a világcégek érdeklődése gazdag földgáz és kőolajmezőkre enged következtetni – jegyzi meg a lap.

A lap által idézet becslés szerint maximum húsz mezőről van szó, amelyekből 2019-ben indulhat meg a kitermelés. Szakértők szerint a tengerfenékről szerzett információk az ország legnagyobb gazdasági projektjének előfeltételeit teremthetik meg.