close
Új atomerőmű építése kezdődött Indiában
Atom - Egyéb

Új atomerőmű építése kezdődött Indiában

Manmohan Singh indiai miniszterelnök letette egy új atomerőmű alapkövét az Új-Delhitől 200 km-re keletre fekvő Gorakhpur településen, közölte az NPCIL (Nuclear Power Corporation of India Ltd) vállalat.

A telephelyen két ütemben összesen négy darab, 700 MW teljesítményű, hazai fejlesztésű nehézvizes blokk épül. Az alapkőletétel az építkezés első ütemének kezdetét jelzi. Az első blokkon a tervek szerint 2015 júniusában öntik be az első betont, a második blokkon hat hónappal később. A blokkok 2020-ban és 2021-ben kezdhetik meg a villamosenergia-termelést. A létesítés második fázisa 2018-ban kezdődhet – írta a NucNet.

A projekt indítását 2013. augusztusra tervezték, de közel fél évet csúszott néhány földtulajdonos tiltakozása miatt, akik nem akarták eladni földjüket. A létesítéshez több mint nyolcszáz családtól körülbelül 600 hektár föld felvásárlására volt szükség. A projekt 2013. december végén kapta meg az engedélyt a környezetvédelmi minisztertől.

Az NPCIL jelenleg négy új atomerőmű létesítését tervezi. Az ország középső részén a Chutka telephelyen szintén két darab 700 MW teljesítményű nehézvizes blokkot terveznek. A Mumbaitól 600 km-re északra található Mithi Virdi telephelyen és a Hyderabadtól 400 km-re keletre lévő Kovvada telephelyen hat-hat darab 1000 MW-os könnyűvizes blokkot terveznek.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai alapján Indiában huszonegy atomerőművi blokk üzemel és további hat blokk építése zajlik.