close
Jelentősen növelte eredményét a Mol
Egyéb - Gáz - Olaj

Jelentősen növelte eredményét a Mol

A Mol Csoport 92,7 milliĂĄrd forint nettĂł eredmĂŠnyt ĂŠrt el az első negyedĂŠvben, szemben az egy ĂŠvvel korĂĄbbi 19 milliĂĄrd forinttal, a tĂĄrsasĂĄg bevĂŠtele 34 szĂĄzalĂŠkkal 1.177,2 milliĂĄrd forintra nőtt, a profit lĂŠnyegĂŠben megegyezik az elemzők ĂĄltal vĂĄrt 95,5 milliĂĄrd forinttal.

 

A vĂĄllalat csoport konszolidĂĄlt, nem auditĂĄlt, nemzetkĂśzi szĂĄmviteli elvek alapjĂĄn kĂŠszĂźlt (IFRS) ĂŠs csĂźtĂśrtĂśkĂśn a BÉT honlapjĂĄn kĂśzzĂŠtett tőzsdei gyorsjelentĂŠse szerint a jobb eredmĂŠnyt alapvetően a magasabb kőolaj jegyzĂŠsĂĄraknak ĂŠs a rekordnagysĂĄgĂş szĂŠnhidrogĂŠn termelĂŠsnek kĂśszĂśnhető, de az ĂĄtszervezett feldolgozĂĄs-kereskedelem ĂźzletĂĄg is lĂŠnyegesen jobb Ăźzleti eredmĂŠnyt ĂŠrt el. A javulĂĄs mĂĄsik jelentős rĂŠsze a kĂŠszletek ĂĄtĂŠrtĂŠkelĂŠsĂŠből ĂŠs az ĂĄrfolyamnyeresĂŠgből adĂłdott.A gyorsjelentĂŠs idĂŠzi HernĂĄdi Zsolt elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłt, aki elmondta: tovĂĄbbra is a kĂŠt fő ĂźzletĂĄguk fejlesztĂŠsĂŠre koncentrĂĄlnak.

A kutatĂĄs-kitermelĂŠsben a megnĂśvekedett termelĂŠs szinten tartĂĄsa, hosszĂş tĂĄvon a kutatĂĄs ĂĄltal vezĂŠrelt nĂśvekedĂŠs folytatĂĄsa, illetve a tovĂĄbbi horvĂĄtorszĂĄgi kutatĂĄsi lehetősĂŠgek kiaknĂĄzĂĄsa a cĂŠl. A feldogozĂĄs-kereskedelemben a rĂŠgiĂłs vezető pozĂ­ciĂł megerősĂ­tĂŠsĂŠre tĂśrekszik a Mol, folyamatos hatĂŠkonysĂĄgjavĂ­tĂĄssal ĂŠs a Rijekai FinomĂ­tĂł tovĂĄbbi modernizĂĄciĂłjĂĄval. A Mol tovĂĄbbi cĂŠlja, hogya versenytĂĄrsakĂŠnĂĄl magasabb nĂśvekedĂŠsi Ăźtemet ĂŠrjen el, s erősĂ­tse pozĂ­ciĂłjĂĄt az eurĂłpai integrĂĄlt olajipari vĂĄllalatok kĂśzĂśtt.

A csoport speciĂĄlis tĂŠtelek nĂŠlkĂźli szĂĄmĂ­tott kamat- ĂŠs adĂłfizetĂŠs, valamint ĂŠrtĂŠkcsĂśkkenĂŠs előtti eredmĂŠnye (EBITDA) az előző ĂŠv azonos időszakĂĄhoz viszonyĂ­tva 51 szĂĄzalĂŠkkal 186 milliĂĄrd forintra nőtt, mĂ­g a speciĂĄlis tĂŠtelek nĂŠlkĂźli Ăźzleti eredmĂŠny tĂśbb mint duplĂĄjĂĄra emelkedett ĂŠs 120,9 milliĂĄrd forintot tett ki az első negyedĂŠvben.Az kutatĂĄs-termelĂŠs (upstream) szegmens speciĂĄlis tĂŠtelek nĂŠlkĂźli Ăźzleti eredmĂŠnye az első negyedĂŠvben 62 szĂĄzalĂŠkkal, 87,5 milliĂĄrd forintra emelkedett az előző ĂŠv azonos időszakĂĄhoz kĂŠpest. Mindebben nagy szerepet jĂĄtszott, hogy megnőtt az adriai off-shore, azaz tengeri, illetve a szĂ­riai termelĂŠs, 20 szĂĄzalĂŠkkal emelkedtek a nemzetkĂśzi szĂŠnhidrogĂŠn jegyzĂŠsĂĄrak, s a dollĂĄrral szemben gyengĂŠbb volt a forint ĂŠs kuna is.

A feldolgozĂĄs-kereskedelem (downstream) szegmens speciĂĄlis tĂŠtelek nĂŠlkĂźli Ăźzleti eredmĂŠnye 39,1 milliĂĄrd forint volt, 43 milliĂĄrd forinttal magasabb az előző ĂŠv azonos időszakĂĄhoz kĂŠpest, amikor ezen a soron 1,7 milliĂĄrd forint vesztesĂŠget kĂśnyvelt el a Mol. A megnĂśvekedett eredmĂŠnyre kedvezően hatott a Brent ĂŠs Ural olajok kĂśzĂśtti nagyobb ĂĄrkĂźlĂśnbĂśzet, a kĂŠszletĂĄtĂŠrtĂŠkelĂŠs ĂŠs az ĂĄrfolyamnyeresĂŠg. A Mol csoport 2011. januĂĄr elsejĂŠtől a petrolkĂŠmiai szegmenst megszĂźntette, ĂŠs ettől az időponttĂłl az a downstream rĂŠszĂŠt alkotja. A petrolkĂŠmia Ăźzleti nyeresĂŠge speciĂĄlis tĂŠtelek nĂŠlkĂźl 2,7 milliĂĄrd forint volt az első negyedĂŠvbe, szemben az egy ĂŠvvel korĂĄbbi 2,2 milliĂĄrd forint vesztesĂŠggel.

A gyorsjelentĂŠs szerint a kelet-kĂśzĂŠp-eurĂłpai rĂŠgiĂł motorĂźzemanyag-kereslete az előző ĂŠvi alacsony szinthez kĂŠpest kis mĂŠrtĂŠkben, 1,5 szĂĄzalĂŠkkal nőtt. MĂ­g a rĂŠgiĂłs gazdasĂĄgok fokozatos fellendĂźlĂŠsĂŠvel Ăśsszhangban a dĂ­zel irĂĄnti kereslet 4 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett, a motorbenzin-kereslet, főkĂŠnt lakossĂĄgi szektor alacsonyabb vĂĄsĂĄrlĂł ereje miatt tĂśbb mint 4 szĂĄzalĂŠkkal visszaesett. A jelentĂŠs megjegyzi, hogy a benzin vilĂĄgpiaci jegyzĂŠsĂĄra 27 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett egy ĂŠv alatt.A Mol-csoport mĂĄrcius vĂŠgĂŠn 1.630 tĂśltőĂĄllomĂĄst Ăźzemeltetett, ebből 364-et MagyarorszĂĄgon. A tĂĄrsasĂĄg magyarorszĂĄgi kiskereskedelmi Ăźzemanyag-ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠse stabil piaci rĂŠszesedĂŠs mellett 1,7 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkent: a benzin ĂŠs az autĂłgĂĄz ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠse 6,6 szĂĄzalĂŠkkal ĂŠs 0,3 szĂĄzalĂŠkkal mĂŠrsĂŠklődĂśtt, amit rĂŠszben ellensĂşlyozott a gĂĄzolaj-ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠs 1,8 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠse.SzlovĂĄkiĂĄban a magasabb ĂźzemanyagĂĄrak ellenĂŠre, amit rĂŠszben az adĂłtĂśrvĂŠnyek januĂĄr 1-jei vĂĄltozĂĄsa okozott, a kiskereskedelmi Ăźzemanyag ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠs 6,5 szĂĄzalĂŠkkal nĂśvekedett az első negyedĂŠvĂŠben elsősorban a javulĂł gazdasĂĄgi kĂśrnyezet hatĂĄsĂĄra emelkedő dĂ­zel-ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠs miatt. HorvĂĄtorszĂĄgban a kiskereskedelmi ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠs 0,5 szĂĄzalĂŠkkal nőtt, mĂ­g RomĂĄniĂĄban stagnĂĄlt.

Az ĂĄtalakĂ­tott gĂĄz midstream szegmens speciĂĄlis tĂŠtelek nĂŠlkĂźli Ăźzleti eredmĂŠnye 18,6 milliĂĄrd forintot ĂŠrt az első negyedĂŠvben. Az eredmĂŠnyhez tovĂĄbbra is az FGSZ Zrt. hozzĂĄjĂĄrulĂĄsa volt a legnagyobb, bĂĄr a gĂĄz tarifĂĄk jĂşlius 1-jĂŠvel tĂśrtĂŠnt ideiglenes befagyasztĂĄsa kedvezőtlenĂźl ĂŠrintette a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi ĂźzletĂĄg eredmĂŠnyĂŠt.A pĂŠnzĂźgyi műveletek nettĂł eredmĂŠnye 28,6 milliĂĄrd forint volt, szemben az egy ĂŠvvel korĂĄbbi 23,8 milliĂĄrd forint pĂŠnzĂźgyi vesztesĂŠgĂŠvel. Az idĂŠn az első negyedĂŠvĂŠben 48,8 milliĂĄrd forint nettĂł ĂĄrfolyamnyeresĂŠg keletkezett, a tavalyi 11,7 milliĂĄrd forint vesztesĂŠggel szemben. A beruhĂĄzĂĄsok ĂŠs befektetĂŠsek ĂŠrtĂŠke 34,2 milliĂĄrd forint volt az első hĂĄrom hĂłnapban, 59 szĂĄzalĂŠkkal kisebb mint az előző ĂŠvben. A beruhĂĄzĂĄsok az upstreamben a kelet-kĂśzĂŠp-eurĂłpai rĂŠgiĂłra ĂŠs SzĂ­riĂĄra, mĂ­g a downstreamben a pozsonyi hőerőmű bővĂ­tĂŠsĂŠre ĂŠs a Rijekai FinomĂ­tĂł modernizĂĄciĂłjĂĄnak befejezĂŠsĂŠrefĂłkuszĂĄltak.

A nettĂł hitelĂĄllomĂĄny 852,3 milliĂĄrd forintra csĂśkkent, javulĂł 29,9 szĂĄzalĂŠkos eladĂłsodottsĂĄgot eredmĂŠnyezve 2011. mĂĄrcius vĂŠgĂŠn. A 79,2 milliĂĄrd forint jegyzett tőkĂŠjű Mol sajĂĄt tőkĂŠje 7 szĂĄzalĂŠkkal 2.000,744 milliĂĄrd forintra emelkedett. A Mol rĂŠszvĂŠnyeivel a Budapesti ÉrtĂŠktőzsde “A” kategĂłriĂĄjĂĄban kereskednek. A papĂ­r szerdai zĂĄrĂł ĂĄra 23.300 forint volt, 700 forinttal magasabb a keddinĂŠl ĂŠs forgalma meghaladta a hĂĄrommilliĂĄrd forintot. Az elmĂşlt 12 hĂłnapban 16.300 forint ĂŠs 25.715 forint kĂśzĂśtt mozgott az ĂĄrfolyam.