close
Japán leállította az utolsó működő atomreaktort is
Atom - Egyéb

Japán leállította az utolsó működő atomreaktort is

A japán Tomari-3 atomreaktor 2012. május 5-én rendes karbantartásra leállt, és ezzel az ország mind az 54 atomerőművi blokkja leállított állapotba került. A 866 megawattos forralóvizes reaktort a Hokkaido Electric üzemelteti.

Most a szokásos rutin ellenőrzésnek vetik alá, majd át kell mennie az Európában végrehajtotthoz hasonló kétszintű stressz-teszten is. A Tomari-1 és -2 már túl van a teszt előzetes szakaszán és az eredmények már a kormány Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynöksége (Nuclear and Industrial Safety Agency – NISA) előtt vannak. Az előzetes vizsgálatok az erőmű ellenálló képességét vizsgálják a tervezési alapon túli hatásokkal szemben. Ezeket a tervezett rendszeres ellenőrzésekkel párhuzamosan végzik el a leállított reaktorokon az újraindítás előtt.

A második átfogó biztonsági értékelést minden olyan atomerőművi blokkon elvégzik, amelyek az előzetes szakaszon már túlesetek. A NISA szerint a
második szakaszban figyelembe veszik az Európai Unióban elvégzett stressz-tesztek eredményeit és a Japánban a fukushimai baleset nyomán
végrehajtott nemzetközi kivizsgálások és ellenőrzések tapasztalatait is.

A Japán Atomipari Fórum (Japan Atomic Industrial Forum – JAIF) szerint minden atomerőművi blokknak át kell esnie a stressz-teszten, mielőtt ismételten üzembe léphetne. Jelenleg a legtöbb reaktor a rutin karbantartás miatt állt le, de addig nem indulhat újra, amíg nem esnek át a biztonsági vizsgálatokon. A JAIF áprilisi közleménye szerint a kormány már 16 reaktortól kapta meg a stressz-teszt eredményeket, de végső döntés az újraindításukról még nem született. Ehhez a Kansai Electric üzemeltető Fukui prefektúrában található Ohi-3 és Ohi-4 blokkjai állnak a legközelebb.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.