close
ITER program: lefaragnák a költségeket
Atom - Blog - Egyéb

ITER program: lefaragnák a költségeket

Minden kĂśvet megmozgatnak annak ĂŠrdekĂŠben, hogy a tudomĂĄnyos cĂŠlok
kockáztatása nélkül csökkentsék a franciaországi Cadarache-ban épülő
NemzetkĂśzi TermonukleĂĄris KĂ­sĂŠrleti Reaktor (ITER) immĂĄr 13 milliĂĄrd
eurĂłra rĂşgĂł kĂśltsĂŠgĂŠt – jelentette be a projekt vezetője. Sir Chris Llewellyn Smith, az ITER TanĂĄcs 2007-2009 kĂśzti elnĂśke Ăşgy
nyilatkozott egy interjĂşban, hogy az ITER kĂśltsĂŠgei teljesen
igazolhatĂłak, ĂŠs eltĂśrpĂźlnek a megoldĂĄsra vĂĄrĂł problĂŠma mĂŠrete mellett,
ĂŠs eltĂśrpĂźl az energiapiac mellett is, amely ĂŠvente mintegy ĂśtbilliĂł
dollĂĄrt jelent. HozzĂĄtette: ez az Ăśsszeg sokkal kisebb a megĂşjulĂłknak,
sőt még a fosszilis üzemanyagoknak adott támogatásoknál is.

Osamu Motojima, a világ első fúziós demonstrációs reaktorát megépítő projekt vezérigazgatója elmondta, a projekt személyzete az elmúlt hónapokban több kezdeményezést is indított a költségek megfékezése és csökkentése érdekében. A munkacsoportok listát készítettek a rövid és hosszú távon lehetséges költséghatékonysági intézkedésekről.

A 22 kiválasztott intézkedés között az ITER mágneseinek új módon történő hideg tesztelése, az ún. ELM (a plazmát körülvevő mágneses térből kilépő energia ill. részecskék által okozott energiaveszteség) szabályozásának új módszere, és az ITER számára szükséges diagnosztika újraértékelése is szerepel. Ezek az intézkedések mind jelentős költségcsökkentési potenciállal rendelkeznek, de ezeket az ITER Tanácsnak még jóvá kell hagynia. A Tanácsot a résztvevő országok (Kína, India, Japán, Dél-Korea, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió) 4-4 képviselője alkotja.

Motojima Ăşgy nyilatkozott, minden eddiginĂŠl jobban tisztĂĄban van azzal, mennyire magas a tĂŠt a projekt szĂĄmĂĄra. Az elmĂşlt hĂŠten megfeszĂ­tett tĂĄrgyalĂĄsokat folytattak az ITER TanĂĄcs tudomĂĄnyos ĂŠs vezetĂŠsi tanĂĄcsadĂł testĂźleteivel.

„MikĂśzben az ITER TanĂĄcs elfogadta az alapvonalat ĂŠs lĂĄtjuk az ĂŠpĂ­tĂŠs kezdetĂŠt, a rĂŠsztvevő orszĂĄgok kormĂĄnyait kĂŠpviselő irĂĄnyĂ­tĂł testĂźlet előírta, hogy csĂśkkentsĂźk a projekt ĂśsszkĂśltsĂŠgĂŠt, ĂŠs kalkulĂĄljuk Ăşjra a mellĂŠkkĂśltsĂŠgeket. … EkĂśzben kell hĂşznunk egy vonalat, ĂŠs vĂŠglegesĂ­teni a tervet.”

Sir Chris szerint harminc éven belül a hálózatra lehet kapcsolni az első fúziós erőműveket, de a fúziós reaktorok tömeges építése nem várható a század közepe előtt.

Az ITER a vilĂĄg legnagyobb kĂ­sĂŠrleti berendezĂŠse lesz, cĂŠlja a fĂşziĂłs energiatermelĂŠs tudomĂĄnyos ĂŠs mĹąszaki megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgĂĄnak demonstrĂĄlĂĄsa lesz.