close
Infrastruktúra nélkül nem megy az energiaunió
Áram - Egyéb - Gáz

Infrastruktúra nélkül nem megy az energiaunió

Az európai energiaunió megteremtésének elsődleges feltétele, hogy létrejöjjön az ehhez szükséges infrastruktúra – hangsúlyozta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára csütörtökön Brüsszelben, az energiaügyi miniszterek tanácskozását követően.

Emlékeztetett, hogy ebben Magyarország élen jár, a villamos hálózat összekapcsoltsága terén túltejesíti a 2020-ra kitűzött célt és a földgázkapacitások terén sem áll rosszul. “Arról mi igazán nem tehetünk, hogy egyes szomszédaink nem építették meg a földgáz visszaáramoltatásához szükséges létesítményeket” – fogalmazott.  Az MTI érdeklődésére az államtitkár elmondta: a tanácskozáson mind Horvátország, mind Románia képviselője elkötelezett volt, hogy a megépítik a hiányzó kapacitásokat, Magyarország pedig támogatja, hogy ezt szükség esetén uniós pénzalapok is elősegítsék.

“Egy energiaunió akkor lehet igazán sikeres, ha versenyképes, elérhető árú energiát tud biztosítani az európai gazdaságnak és az európai polgároknak” – mondta Aradszki András, aki szerint az Európai Bizottság által bemutatott stratégia az energiaunió megteremtésére fontos lépés a liberalizált, egységes energiapiac megteremtése érdekében. Az államtitkár tájékoztatása szerint a bizottság energiaunióért felelős alelnöke, Maros Sefcovic ígéretet tett, hogy a brüsszeli testület tekintettel lesz a regionalitás szempontjaira, a tagállamok eltérő gazdasági fejlettségére és infrastrukturális adottságaira. A szabályozási kérdésekről az energiaügyi államtitkár elmondta, hogy a jelenlegi uniós szabályozást, az úgynevezett harmadik energiacsomagot kell alkalmazni, és majd abból kell levonni a megfelelő tapasztalatokat, és kerülni kell a még ki sem próbált szabályok megváltoztatását. 

Azzal összefüggésben, hogy Magyarországgal szemben éppen a múlt héten indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság a harmadik energiacsomag nem megfelelő alkalmazása miatt, az államtitkár azt mondta: Magyarország alapvetően teljesítette kötelezettségeit, a nyitott kérdések technikai természetűek, és most egy sor előzetes konzultáció veszi kezdetét, a vitatott dolgokat pedig rugalmasan meg fogják oldani. “Az elsődleges szempont az, hogy a magyar fogyasztók érdekei ne sérüljenek” – húzta alá.