close
Indokolatlan lenne az Emfesz állami megsegítése
Blog - Egyéb - Gáz

Indokolatlan lenne az Emfesz állami megsegítése

A fĂśldgĂĄzkereskedő Emfesz Kft. kormĂĄnyzati  “megsegĂ­tĂŠse”, ĂĄtmeneti megoldĂĄskĂŠnt is sĂşlyos ĂŠs indokolatlan beavatkozĂĄst jelentene a piaci folyamatokba, ezen felĂźl ellentĂŠtes lenne a vonatkozĂł eurĂłpai uniĂłs szabĂĄlyozĂĄssal is – kĂśzĂślte a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium szerdĂĄn az MTI kĂŠrdĂŠsĂŠre. A tĂĄrca a gĂĄzkereskedő cĂŠg ĂĄllami segĂ­tsĂŠget kĂŠrő levelĂŠre vĂĄlaszul egyebek meleltt jelezte: “a minisztĂŠrium magĂĄncĂŠgek kĂśzti elszĂĄmolĂĄsi vitĂĄkba nem avatkozhat be”. GĂłczi IstvĂĄn, az Emfesz Ăźgyvezető igazgatĂłja, az MTV Az Este cĂ­mű műsorĂĄnak hangsĂşlyozta: a tĂĄrsasĂĄg nincs csődhelyzetben.

MĂĄsfĂŠl napja nem az Emfesz fĂśldgĂĄzĂĄt hasznĂĄljĂĄk az gĂĄzkereskedővel szerződĂśtt fogyasztĂłk, de ezt nem vettĂŠk ĂŠszre a felhasznĂĄlĂłk, senki nem maradt ellĂĄtĂĄs nĂŠlkĂźl – mondta Bencsik JĂĄnos, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium klĂ­ma- ĂŠs energiaĂźgyekĂŠrt felelős ĂĄllamtitkĂĄra a Magyar TelevĂ­ziĂł Az Este cĂ­mű műsorĂĄban szerda este.

Az ĂĄllamtitkĂĄr magyarĂĄzata szerint az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. kedden reggel hat Ăłrakor felmondta az Emfesz Kft.-vel kĂśtĂśtt gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠst. EzĂŠrt, ĂŠs az Emfesz pĂŠnzĂźgyi-gazdasĂĄgi bizonytalan helyzete miatt a Magyar Energia Hivatal 90 napra felfĂźggesztette az Emfesz kereskedelmi engedĂŠlyĂŠt. A tĂĄrsasĂĄg 60 nap alatt helyreĂĄllĂ­thatja az engedĂŠlyhez szĂźksĂŠges feltĂŠteleket: ĂŠrvĂŠnyes szerződĂŠs a szĂĄllĂ­tĂłvezetĂŠkhez valĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠsre, megfelelő gĂĄzmennyisĂŠg ĂŠs bankgarancia.

A jogszabĂĄly alapjĂĄn az ellehetetlenĂźlt gĂĄzkereskedő helyett a Magyar Energia Hivatal jelĂśli ki a szolgĂĄltatĂłt – mondta az ĂĄllamtitkĂĄr. A kĂśvetkező napokban a hivatal ajĂĄnlatokat kĂŠr a gĂĄzkereskedőktől ĂŠs ettől fĂźgg, hogy egyetemes szolgĂĄltatĂł vagy szabadpiaci kereskedő lĂĄtja-e el a tovĂĄbbiakban ezeket a felhasznĂĄlĂłkat, ĂŠs az is, hogy milyen ĂĄron.

KĂŠrdĂŠsre vĂĄlaszolva Bencsik JĂĄnos hozzĂĄtette: a vĂŠdett, azaz az egyetemes szolgĂĄltatĂĄsi kĂśrbe visszakerĂźlő felhasznĂĄlĂłknak is a jogszabĂĄly ĂĄltal meghatĂĄrozott maximĂĄlt ĂĄr lesz ĂŠrvĂŠnyes.

A műsor bejĂĄtszĂĄsĂĄban GĂłczi IstvĂĄn, az Emfesz Kft. egyik Ăźgyvezetője hangsĂşlyozta, hogy nincs csődhelyzetben a tĂĄrsasĂĄg. A vevők 70-80 napos hatĂĄridővel fizetnek, az Emfesznek pedig előre kell fizetnie a fĂśldgĂĄzĂŠrt. Az Ăźgyvezető megjegyezte: a kereskedelmi engedĂŠly felfĂźggesztĂŠse mintegy egymilliĂł embert ĂŠrint.

KaderjĂĄk PĂŠter, a Budapesti Corvinus Egyetem RegionĂĄlis EnergiagazdĂĄlkodĂĄsi KutatĂłkĂśzpontjĂĄnak vezetője pedig arra hĂ­vta fel a figyelmet, hogy ezzel a felhasznĂĄlĂłk elveszĂ­tik az Emfesz ĂĄltal kĂ­nĂĄlt 8 szĂĄzalĂŠkos ĂĄrelőnyt.

Bencsik JĂĄnos az MTV Az Este cĂ­mű műsorĂĄban arra a kĂŠrdĂŠsre, hogy az Emfesz fogyasztĂłi kapnak-e kompenzĂĄciĂłt azt vĂĄlaszolta: “a kompenzĂĄciĂł az, hogy a jogszabĂĄlynak megfelelően visszafogadjĂĄk őket a vĂŠdett fogyasztĂłi kĂśrbe”.

Az ĂĄllamtitkĂĄr elmondta azt is, hogy az ĂĄllam nem tehette meg, hogy segĂ­t a szolgĂĄltatĂłnak, mert az versenyelőnyt jelentett volna a tĂśbbi szereplőhĂśz kĂŠpest.
    A gĂĄzĂĄr vĂĄltozĂĄsĂĄval kapcsolatos kĂŠrdĂŠsre Bencsik JĂĄnos elmondta, hogy a lakossĂĄg 57 szĂĄzalĂŠkĂĄnak nem emelkedett az ĂĄr januĂĄr elsejĂŠn. Kiemelte, hogy 1.200 kĂśbmĂŠterig azoknak sem, akik tĂśbbet hasznĂĄlnak fel ĂŠves szinten. Nekik az 1.200 kĂśbmĂŠteren felĂźli mennyisĂŠg utĂĄn emelkedik az ĂĄr, ĂŠs minĂŠl tĂśbbet fogyasztanak annĂĄl nagyobb mĂŠrtĂŠkben.

A 3.500 kĂśbmĂŠter feletti fogyasztĂĄsnĂĄl az emelĂŠs mĂŠrtĂŠke mĂĄr 10 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźl van. Az ĂĄtlagos emelĂŠs egyĂŠbkĂŠnt 4,9 szĂĄzalĂŠk – fűzte hozzĂĄ. Az ĂĄllamtitkĂĄr igazsĂĄgosnak nevezte az emelĂŠs mĂłdjĂĄt ĂŠs mĂŠrtĂŠkĂŠt.

Bencsik JĂĄnos emlĂŠkeztetett a jogszabĂĄly vĂĄltozĂĄsra, miszerint ha nincs nagyon erős kĂźlső nyomĂĄs – nem emelkedik drasztikusan a vilĂĄgpiaci ĂĄr ĂŠs a devizaĂĄrfolyam sem vĂĄltozik jelentős mĂŠrtĂŠkben -, akkor az eddigi negyedĂŠves ĂĄrfelĂźlvizsgĂĄlat helyett ĂŠvente egyszer lesz lehetősĂŠg ĂĄrat emelni.

A nagycsalĂĄdosok ĂĄrkedvezmĂŠnyĂŠről az ĂĄllamtitkĂĄr azt mondta: hĂĄrom gyerek utĂĄn 600 kĂśbmĂŠterrel 1.800 kĂśbmĂŠterre emelkedik az a fĂśldgĂĄzmennyisĂŠg, amit nem ĂŠrint az ĂĄremelĂŠs, ĂŠs a negyedik gyerek utĂĄn tovĂĄbbi 300 kĂśbmĂŠtert szĂĄmolnak el.

Azoknak a nagycsalĂĄdosoknak, aki tĂĄrsashĂĄzban ĂŠlnek, a kĂśzĂśs kĂŠpviselő intĂŠzi a  pĂŠnzĂźgyi jĂłvĂĄĂ­rĂĄst. Az ÁllamkincstĂĄr januĂĄr 15-ig Ă­rĂĄsban ĂŠrtesĂ­ti az ĂŠrintetteket, mĂĄrcius 31-ig  bĂ­rĂĄlja el a kĂŠrelmeket, de a kedvezmĂŠny az ĂŠv elejĂŠtől, januĂĄr elsejĂŠtől hatĂĄlyos.