close
Az Emfesznél nem tudnak az engedélyük felfüggesztéséről
Blog - Egyéb - Gáz

Az Emfesznél nem tudnak az engedélyük felfüggesztéséről

A lakossĂĄgot is ellĂĄtĂł gĂĄzkereskedő Emfesz Kft. nem ĂŠrtesĂźlt arrĂłl, hogy a Magyar Energia Hivatal felfĂźggesztette volna a gĂĄzkereskedelmi engedĂŠlyĂŠt, a hivatal egyelőre csak azt erősĂ­tette meg, hogy vizsgĂĄlĂłdik. Erről GĂłczi IstvĂĄn, a tĂĄrsasĂĄg Ăźgyvezető igazagtĂłja beszĂŠlt az InfĂł RĂĄdiĂłban. A Magyar Nemzet mai szĂĄmĂĄban azt Ă­rta, hogy ĂŠrtesĂźlĂŠsĂźk szerint a hivatal 90 napra, ideiglenesen felfĂźggesztette a tĂĄrsasĂĄg gĂĄzkereskedelmi engedĂŠlyĂŠt.

Az Emfesz kommunikĂĄciĂłs tanĂĄcsadĂłja, Gallyas Igor az MTI kĂŠrdĂŠsĂŠre szerda reggel azt mondta, nem kaptak hivatalos ĂŠrtesĂ­tĂŠst arrĂłl, hogy az energiahivatal felfĂźggesztette volna a cĂŠg gĂĄzkereskedelmi engedĂŠlyĂŠt. Ugyanakkor megerősĂ­tette a Magyar Nemzet szerdĂĄn megjelent hĂ­rĂŠt, miszerint az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. felmondta az Emfesz-szel kĂśtĂśtt kapacitĂĄslekĂśtĂŠsi ĂŠs szĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠst.

A Magyar Energia HivatalnĂĄl az MTI kĂŠrdĂŠsĂŠre szerdĂĄn reggel annyit mondtak: vizsgĂĄlat folyik az Ăźgyben.

Az Emfesz december 22-ĂŠn jelentette be, hogy egy vevői csoport mintegy hĂĄrommilliĂĄrd forint tartozĂĄsa miatt kormĂĄnyzati segĂ­tsĂŠget kĂŠrt, ĂŠs a kialakult helyzetről tĂĄjĂŠkoztatta a Magyar Energia Hivatalt. KormĂĄnyzati segĂ­tsĂŠgkĂŠnt a fĂśldgĂĄz utĂłlagos kifizetĂŠsĂŠnek lehetősĂŠgĂŠt kĂŠrtĂŠk, hogy ne kelljen előfinanszĂ­rozni a vĂĄsĂĄrolt gĂĄzt. A kĂŠt Ăźnnep kĂśzĂśtt az Emfesz mĂĄr miniszterelnĂśki megbĂ­zott kinevezĂŠsĂŠt kĂŠrte, de erre nem kaptak vĂĄlaszt – mondta Gallyas Igor szerdĂĄn az MTI kĂŠrdĂŠsĂŠre. HozzĂĄtette, annyit tudnak, amennyit Bencsik JĂĄnos, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium ĂĄllamtitkĂĄra a HĂ­r TV egyik műsorĂĄban mondott: nem kap ĂĄllami segĂ­tsĂŠget az Emfesz.

Az Emfesz december 22-i kĂśzlemĂŠnye szerint PomĂĄzi Csaba tĂśbb cĂŠge, a Dunacent Kft., az ENERGOTT Kft., az Alfa-Nova Kft., illetve a Szegedi HőszolgĂĄltatĂł Kft., – SzekszĂĄrd, Szolnok, Szeged, SzĂŠkesfehĂŠrvĂĄr, DunaĂşjvĂĄros, TatabĂĄnya, ĂŠs Győr tĂĄvhőszolgĂĄltatĂłi – Ăśsszesen mintegy hĂĄrommilliĂĄrd forinttal tartoznak a gĂĄzkereskedő Emfesznek.

December 28-ĂĄn az MTI-hez eljuttatott kĂśzlemĂŠnyben jelentettĂŠk be, hogy PomĂĄzi Csaba tulajdonos, valamint a nevĂŠvel fĂŠmjelzett nĂŠgy cĂŠg, a Dunacent Kft., az ENERGOTT Kft., az Alfa-Nova Kft., illetve a Szegedi HőszolgĂĄltatĂł Kft. tĂśbb szĂĄz milliĂł forintos kĂĄrtĂŠrĂ­tĂŠst kĂśvetel a gĂĄzkereskedő Emfesz Kft.-től jĂł hĂ­re csorbĂ­tĂĄsa miatt. A cĂŠgcsoport ezt december 27-ĂŠn keltezett levelĂŠben jelezte GĂłczi IstvĂĄnnak, az Emfesz ĂźgyvezetőjĂŠnek, ĂŠs kĂśvetelĂŠsĂŠről tĂĄjĂŠkoztatta – tĂśbbek kĂśzĂśtt – Szalay Ferenc szolnoki polgĂĄrmestert (Fidesz) is, aki a levelet az MTI rendelkezĂŠsĂŠre bocsĂĄtotta.

Az Emfesz azĂŠrt kerĂźlt nehĂŠz helyzetbe – mondtĂĄk december 22-ĂŠn az MTI kĂŠrdĂŠsĂŠre -, mert a fenti hĂĄrommilliĂĄrd forintos kĂśvetelĂŠssel szemben 1,1 milliĂĄrd forint kĂśtelezettsĂŠg keletkezett a KelernĂŠl a Napi FĂśldgĂĄz- ĂŠs KapacitĂĄskereskedelmi Piacon (NFKP) megkĂśtĂśtt fĂśldgĂĄzvĂĄsĂĄrlĂĄsi Ăźgyletek elszĂĄmolĂĄsĂĄbĂłl. EzĂŠrt ebből a kereskedĂŠsi rendszerből az Emfeszt kizĂĄrtĂĄk.

Az Emfesz Kft. 300 ezer lakossĂĄgi, 300 ĂśnkormĂĄnyzati, 1100 intĂŠzmĂŠnyi fogyasztĂłt, hatezer kis- ĂŠs kĂśzepes vĂĄllalkozĂĄst ĂŠs tĂśbb szĂĄz ipari cĂŠget lĂĄt el fĂśldgĂĄzzal.