close
Indításra kész az orosz gyorsneutronos reaktor
Atom - Blog - Egyéb

Indításra kész az orosz gyorsneutronos reaktor

Az orosz Belojarszk-4 gyorsneutronos reaktor közel áll az első indításhoz, miután a 460 fűtőelemet és a 22 szabályozó rudat, valamint a műszereket elhelyezték a reaktorzónában – jelentette be az állami atomcég, a Roszatom.

A szverdlovszki régió Zarecsnyi városához közel található Belojarszk atomerőmű 4. reaktora készen álla az első kritikusságra. A reaktor 789-megawattos nátrium-hűtésű, BN-800 típusú, amely kevert urán-plutónium üzemanyagot alkalmaz. Ez lesz a legnagyobb teljesítményű üzemelő kereskedelmi gyorsreaktor, amikor 2015-ben üzembe lép. Ennél nagyobb csak az 1200 megawattos francia Super-Phénix volt, amelyet 1997-ben állítottak le – írta a NucNet.

A Roszatom szerint a Belojarszk-4 blokkban a zónát 220 °C-os folyékony nátrium fogja hűteni.

A Belojarszk telephelyen jelenleg egy reaktor, a BN-600 típusú szintén gyorsneutronos 3. blokki reaktor üzemel. Két további, könnyűvizes, grafit moderálású, AMB-100 típusú, még a 60-as években indított reaktor már a végleges leállított fázisban van.

Az orosz reaktorüzemeltető Roszenergoatom szerint még egy reaktor készül majd a telephelyen, a Belojarszk-5, 1200 megawattos változat. A leendő üzemeltető szerint a BN-800 célja az üzemanyag ciklus zárási lehetőségének kutatása. Ezzel 50-szeresére lehetne növelni az egységnyi természetes uránból kinyerhető energia mennyiségét, amely jelentősen bővítené a rendelkezésre álló üzemanyag bázist. A gyorsreaktoros technológia emellett segíthet a keletkező radioaktív hulladék mennyiség csökkentésében és a fegyvertisztaságú plutónium mennyiségének csökkentésében.