close
Mégsem épül szélerőműpark Szerbiában
Egyéb - Megújuló

Mégsem épül szélerőműpark Szerbiában

Szerbiának egyetlen szélerőműparkja sincs, és egyelőre nem is lesz, mivel a szerbiai építésügyi minisztérium visszavonta a Continental Wind vállalat építési engedélyét.

Az egyesült államokbeli cég keddi közlése szerint a Continental Wind a dél-bánsági Keveváránál (Kovin) épített volna szélerőműveket, és erre meg is kapta az építési engedélyt az illetékes vajdasági tartományi titkárságtól, amit most a minisztérium visszavont. A cég az év végén kezdte volna meg a 300 millió eurós (91 milliárd forint) park építését.

A 145 megawattos szélerőműpark, és egy valamivel kisebb, később építendő szélerőmű a tervek szerint Szerbia éves energiaszükségletének a 7 százalékát látta volna el. Az építésügyi minisztérium magyarázata szerint azért vonták vissza az engedélyt, mert “a tervezésről, kiépítésről és energetikáról szóló új törvények szerint csak külön az épületre és külön a trafóállomásra való csatlakozásra adható ki engedély, ebben pedig a szerbiai áramellátóhálózat-üzemeltető közvállalat (EMS) az illetékes”.

Hozzátették: a minisztérium kénytelen volt “az EMS panasza nyomán” megsemmisíteni azt az építési engedélyt, amelyet jogszerűtlenül adott ki a tartományi titkárság. A vita akörül alakult ki, hogy kinek a tulajdonában lesz az a transzformátor-állomás, amely a parkot az áramhálózattal köti össze.

Szerbiában egyébként a következő két-három évben legalább öt szélerőműpark létrehozását tervezik mintegy 700 millió euró (214 milliárd forint) értékben. A mostani döntés viszont visszavetheti Szerbia azon törekvéseit, hogy 2020-ra az ország energiaellátásának 27 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezze.