close
Hatósági árszabályozás a távhőpiacon is
Egyéb - Távhő

Hatósági árszabályozás a távhőpiacon is

Az OrszĂĄggyűlĂŠs gazdasĂĄgi ĂŠs informatikai bizottsĂĄga megszavazta azt a mĂłdosĂ­tĂł indĂ­tvĂĄnyt, amely szerint a szakminiszter ĂŠvente megszabhatnĂĄ a tĂĄvhő  hatĂłsĂĄgi ĂĄrĂĄt, amelyre a Magyar Energia Hivatal (MEH) augusztus 31-ig kĂźldi meg a javaslatĂĄt.  A bizottsĂĄg 26 igen szavazattal  dĂśntĂśtt arrĂłl, hogy mĂłdosĂ­tĂł indĂ­tvĂĄnyt nyĂşjt be az energetikai tĂĄrgyĂş tĂśrvĂŠnyekhez. Ebben a testĂźlet azt kezdemĂŠnyezi, hogy tĂĄvhőszolgĂĄltatĂłnak ĂŠrtĂŠkesĂ­tett hőenergia dĂ­jĂĄt, valamint a lakossĂĄgi tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄs (fűtĂŠs ĂŠs hasznĂĄlati melegvĂ­z) dĂ­jĂĄt a miniszter rendeletben ĂĄllapĂ­thassa meg.


A javaslat szerint a dĂ­j megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄt a tĂĄhvőszolgĂĄltatĂł kezdemĂŠnyezi a MEH-nĂŠl, a kezdemĂŠnyezĂŠst a hivatal megvizsgĂĄlja ĂŠs augusztus 31-ig a javaslatĂĄt megkĂźldi a nemzeti fejlesztĂŠsi miniszternek.

A mĂłdosĂ­tĂł indĂ­tvĂĄny rĂśgzĂ­ti azt is, hogy a rendelet hatĂĄlybalĂŠpĂŠsĂŠig a 2010. december 31-ĂŠn alkalmazott ĂĄrakat kell alkalmazni.

A javaslat indoklĂĄsa szerint az ĂśnkormĂĄnyzati kĂŠpviselő-testĂźletek feladatai kĂśzĂźl kikerĂźlnĂŠnek a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄs dĂ­jĂĄnak ĂŠs az ĂĄr alkalmazĂĄsi feltĂŠteleinek hatĂłsĂĄgi megĂĄllapĂ­tĂĄsa.

A megyei, fővĂĄrosi kormĂĄnyhivatalok ellenőrzik majd, hogy a miniszteri rendeletnek megfelelnek-e a helyi rendeletek, azokat mĂłdosĂ­thatja, vagy hatĂĄlyon kĂ­vĂźl helyezhetik.

A mĂłdosĂ­tĂł indĂ­tvĂĄnyrĂłl a bizottsĂĄg ĂźlĂŠsĂŠn a kormĂĄny kĂŠpviselője azt mondta: a javaslat cĂŠlja, hogy a hőszolgĂĄltatĂĄsi ĂĄrak esetĂŠben a piacon egysĂŠges szabĂĄlyozĂĄs, ĂĄr alakulhasson ki. HozzĂĄtette: ehhez szĂźksĂŠges a MEH ĂĄrelőkĂŠszĂ­tĂŠsi tevĂŠkenysĂŠgĂŠnek az ĂŠrvĂŠnyesĂ­tĂŠse, ĂŠs a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄsi ĂĄrak miniszteri hatĂĄskĂśrbe vonĂĄsa. A kormĂĄny szĂĄndĂŠka, hogy a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄsban egysĂŠges ĂŠs versenykĂŠpes piaci ĂĄrmeghatĂĄrozĂĄs alakulhasson ki – emelte ki.

A vitĂĄban az MSZP-s KovĂĄcs Tibor Ăşgy vĂŠlekedett, jĂł lenne, ha a tĂĄvhő ĂĄrĂĄval kapcsolatos problĂŠma ilyen egyszerűen megoldhatĂł lenne, bĂĄr az indĂ­tvĂĄny tĂĄmogathatĂł. Mint mondta: a zĂśmĂŠben ĂśnkormĂĄnyzati  Ês piaci tĂĄvhőtermelők ĂĄllnak kapcsolatban egymĂĄssal, kĂśztĂźk szerződĂŠses viszony van. Szerinte egy ilyen tĂśrvĂŠnyi rendelkezĂŠs ĂłriĂĄsi konfliktusokat generĂĄlhat.

RogĂĄn Antal (Fidesz), a bizottsĂĄg elnĂśke azt mondta: “ravaszul”, tĂśbb tĂŠnyezőre felĂŠpĂ­tett piac műkĂśdik MagyarorszĂĄgon, amelyben benne van a fogyasztĂłk ĂĄltal fizetett tĂĄvhődĂ­j, az ĂśnkormĂĄnyzatokkal ĂĄpolt szerződĂŠses viszony, ĂŠs egy bĂşjtatott ĂĄllami tĂĄmogatĂĄs a kapcsolt energiĂĄn (kat) keresztĂźl. Ezek egyĂźttesen eredmĂŠnyezik a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂłk nyeresĂŠgĂŠt – fejtette ki.

A kormĂĄnypĂĄrti politikus szerint az egĂŠsz, szĂśvevĂŠnyes rendszert kell ĂĄttekinteni, mert az nem a fogyasztĂłk ĂŠrdekeit szolgĂĄlja. A javaslat tĂśbbek kĂśzĂśtt arra irĂĄnyul, hogy megteremtsĂŠk a kusza, szĂśvevĂŠnyes rendszer ĂĄttekintĂŠsĂŠnek ĂŠs egyszerűsĂ­tĂŠsĂŠnek lehetősĂŠgĂŠt – szĂśgezte le. Elismerte, hogy a kivitelezĂŠs komoly felelőssĂŠget jelent, ĂŠs a MEH-re komoly feladatokat, komoly tĂĄrgyalĂĄsokat rĂł majd.

Volner JĂĄnos (Jobbik) arra hĂ­vta fel a figyelmet: tĂşl gyorsan kĂŠszĂźlt el a javaslat, hiszen mĂŠg nem tudni, hogy a kat-rendszerrel mit tesz a kormĂĄny.