close
Temelín bővítése a legelső Csehországban
Atom - Egyéb

Temelín bővítése a legelső Csehországban

CsehorszĂĄgban semmilyen Ăşj nagy erőművet nem ĂŠpĂ­tenek mielőtt befejeznĂŠk a TemelĂ­ni Atomerőmű bővĂ­tĂŠsĂŠt – kĂśzĂślte a cseh parlamentben egy kĂŠrdĂŠsre
vĂĄlaszolva Martin Kocourek, ipari ĂŠs kereskedelmi miniszter. A TemelĂ­ni Atomerőműben jelenleg kĂŠt 1000 megawattos blokk Ăźzemel, s
tervek szerint ezeket kĂŠt Ăşj blokkal bővĂ­tik. A kĂŠt Ăşj blokk
Ăźzembe helyezĂŠse legkorĂĄbban 2020-ban vĂĄrhatĂł. Az ipari ĂŠs kereskedelmi
tĂĄrca azzal szĂĄmol, hogy egy esetleges harmadik atomerőmű – Dkovany ĂŠs
TemelĂ­n mellett – ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre CsehorszĂĄgban legkorĂĄbban 2040 utĂĄn kerĂźlhet
sor.

“Az ipari ĂŠs kereskedelmi minisztĂŠrium tervei kĂśzĂśtt nem szerepel, s nem is mĂŠrlegeljĂźk, hogy 2040 előtt Ăşj atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsbe kezdenĂŠnk” – jelentette ki Kocourek. A miniszter egy ellenzĂŠki kĂŠpviselő kĂŠrdĂŠsĂŠre vĂĄlaszolt, aki az irĂĄnt ĂŠrdeklődĂśtt, igazak-e a sajtĂłban megjelent ĂŠrtesĂźlĂŠsek, miszerint CsehorszĂĄgban rĂśvidesen – 2025-ig – egy negyedik generĂĄciĂłs atomerőmű is ĂŠpĂźlne. A sajtĂł szerint a kiszemelt hely Blahutovice telepĂźlĂŠs az ĂŠszak-csehorszĂĄgi Novy JicĂ­n mellett.

Kocourek leszĂśgezte, hogy az ĂŠrtesĂźlĂŠs nem megalapozott, nincs ilyen ĂĄllami dĂśntĂŠs. Kifejtette: amennyiben CsehorszĂĄgban ĂĄramhiĂĄny lĂŠpne fel, a helyzetet meg lehet oldani egy ĂśtĂśdik nukleĂĄris blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠvel a Dukovany Atomerőműben. Erre is azonban csak azutĂĄn kerĂźlhetne sor, hogy TemelĂ­nben befejezik a tervezett kĂŠt Ăşj blokkot.

“Az ĂĄllami energetikai stratĂŠgia kĂśzĂŠp-tĂĄvon nem szĂĄmol Ăşjabb atomerőművekkel, bĂĄr a koncepciĂł nem zĂĄrja ki az atomenergia fejlesztĂŠsĂŠt” – fejtette ki a miniszter. HozzĂĄtette: szakĂŠrtői elemzĂŠsek szerint jelenleg CsehorszĂĄgban hĂĄrom olyan telepĂźlĂŠs van, ahol felĂŠpĂźlhetne egy Ăşj atomerőmű vagy hőerőmű. Elismerte, hogy kĂśztĂźk van Blahutovice kĂśzsĂŠg is.