close
A Desertec projektet nem érintik a zavargások
Egyéb - Megújuló

A Desertec projektet nem érintik a zavargások

Az EurĂłpai BizottsĂĄg szerint az ĂŠszak-afrikai vĂĄltozĂĄsok nem fenyegetik a Desertec projektet, a tĂŠrsĂŠgben tervezett szĂĄzmilliĂĄrd eurĂłs nagysĂĄgrendű erőmű-ĂŠpĂ­tĂŠsi programot. GĂźnther Oettinger energetikai biztos szerint “ĂŠppen most, a vĂĄlsĂĄg ĂŠs a tĂĄrsadalmi ĂĄtalakulĂĄs idejĂŠn nem volna szabad hĂĄtat fordĂ­tani, ĂŠs a kĂ­naiakra meg az iszlĂĄmra hagyni a rĂŠgiĂłt”, az energetika pedig kivĂĄlĂł lehetősĂŠg az uniĂłs szerepvĂĄllalĂĄsra. 


Oettinger az energlobe.de szakportĂĄlnak adott keddi nyilatkozatĂĄban hangsĂşlyozta: ott, ahol sĂźt a nap ĂŠs fĂşj a szĂŠl, eurĂłpai vĂĄllalkozĂĄsok is ĂŠpĂ­thetnek nap- ĂŠs szĂŠlerőmű parkokat. “A megtermelt ĂĄram egy rĂŠsze marad a tĂŠrsĂŠgben, egy mĂĄsik rĂŠsze pedig megy az eurĂłpai hĂĄlĂłzatba” – mondta a brĂźsszeli bizottsĂĄg tagja, aki szerint ez sokkal gazdasĂĄgosabb, mint a megĂşjulĂł energia “fejlesztĂŠse sokkal kedvezőtlenebb adottsĂĄgĂş eurĂłpai helyszĂ­neken.”

A 2010-ben indĂ­tott Desertec Industrial Initiative (Desertec ipari kezdemĂŠnyezĂŠs -DII) az eddigi legnagyobb szabĂĄsĂş Ăşgynevezett zĂśldĂĄram – vagyis megĂşjulĂł forrĂĄsbĂłl termelt ĂĄram – projekt a vilĂĄgon. A 17 tĂĄrsasĂĄg – kĂśztĂźk olyan ĂłriĂĄscĂŠgek, mint az E.On ĂŠs a Siemens – ĂĄltal alapĂ­tott konzorcium mintegy 400 milliĂĄrd eurĂłt kĂ­vĂĄn bevonni a fejlesztĂŠsbe azzal a cĂŠllal, hogy az ĂŠvszĂĄzad kĂśzepĂŠn 15 szĂĄzalĂŠk legyen a napenergiĂĄval ĂŠs egyĂŠb kĂśrnyezetbarĂĄt technolĂłgiĂĄval előĂĄllĂ­tott ĂŠszak-afrikai ĂĄram arĂĄnya az eurĂłpai felhasznĂĄlĂĄsban.

Oettinger szerint a tunĂŠziai ĂŠs egyiptomi fejlemĂŠnyek nem veszĂŠlyeztetik a projektet. “MondhatnĂĄnk Ăşgy is: mindegy, hogy ki kormĂĄnyoz, hiszen senki nem lehet olyan bolond, hogy leĂĄllĂ­tsa az ĂĄramtermelĂŠst”. A fejlesztĂŠs munkahelyeket termet ĂŠs bevĂŠtelt termel. “Biztos vagyok benne, hogy teljesen mindegy, ki nyeri a vĂĄlasztĂĄsokat, mert ez a beruhĂĄzĂĄs az ĂŠrintett orszĂĄgoknak ĂŠs EurĂłpĂĄnak egyarĂĄnt megtĂŠrĂźl” – mondta az EurĂłpai BizottsĂĄg energetikai ĂźgyekĂŠrt felelős vezetője.

A nĂŠmet elkĂŠpzelĂŠs alapjĂĄn indult Desertec első konkrĂŠt eredmĂŠnye a tervek szerint egy erőműpark lesz a marokkĂłi sivatagban. A lĂŠtesĂ­tmĂŠny szĂŠl- ĂŠs napenergiĂĄval termel majd ĂĄramot, kapacitĂĄsa pedig 500 ĂŠs 1.000 megawatt kĂśzĂśtt lesz, ami nagyjĂĄbĂłl egy ĂĄtlagos nagysĂĄgĂş szĂŠntĂźzelĂŠsű erőmű teljesĂ­tmĂŠnyĂŠnek felel meg.