close
Harmadik napja nem kapunk gázt kelet felől
Blog - Egyéb - Gáz

Harmadik napja nem kapunk gázt kelet felől

Az eddiginĂŠl nagyobb kereskedelmi tĂĄrolĂłi kivĂŠtre, a biztonsĂĄgi kĂŠszletek igĂŠnybe vĂŠtelĂŠre, pĂłtlĂłlagos nyugat felőli importra ĂŠs hamarosan nagyobb hazai termelĂŠsre lesz mĂłd mĂĄtĂłl a tegnap hozott intĂŠzkedĂŠsek rĂŠvĂŠn. Az FGSZ vizsgĂĄlja a mĂĄsodik csoportba eső vĂĄllalatok fogyasztĂĄs korlĂĄtozĂĄsĂĄnak feloldĂĄsĂĄt. TovĂĄbbra sem jĂśn gĂĄz Ukrajna felől. Ma gĂĄzcsĂşcs lesz BrĂźsszelben.

Tegnap szĂĄmos olyan hazai dĂśntĂŠs szĂźletett, amelyek biztosĂ­tjĂĄk a hazai gĂĄzellĂĄtĂĄst. A keddi, elsőkategĂłria utĂĄn szerdĂĄn reggel a mĂĄsodik kategĂłria szĂĄmĂĄra is elrendeltĂŠk a gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄs korlĂĄtozĂĄsĂĄt amiatt, hogy kelet felől az orosz-ukrĂĄn gĂĄzvita miatt egyĂĄltalĂĄn nem kapunk gĂĄzt. A Mol ezen felĂźl megĂ­gĂŠrte, hogy 8 milliĂłrĂłl 9 milliĂł kĂśbmĂŠterre nĂśveli napi gĂĄztermelĂŠsĂŠt, Az E.On FĂśldgĂĄz lehetővĂŠ tette, hogy napi kĂŠtmilliĂł kĂśbmĂŠterrel tĂśbb gĂĄzt lehessen kivenni a kereskedelmi tĂĄrolĂłkbĂłl, anyavĂĄllalata pedig mĂĄtĂłl napi kĂŠtmilliĂł kĂśbmĂŠterrel tĂśbb gĂĄzt kĂźld Ausztria felől. A biztonsĂĄgi tĂĄrolĂłkbĂłl is kivehető napi 3,6 milliĂł kĂśbmĂŠter. 

A tegnapi (szerdai) fogyasztĂĄs 61 milliĂł kĂśbmĂŠter volt, kĂśszĂśnhetően a prognosztizĂĄltnĂĄl enyhĂŠbb időjĂĄrĂĄsnak, a korlĂĄtozĂĄsok elrendelĂŠsĂŠnek ĂŠs a felelős fogyasztĂłi magatartĂĄsnak, tette kĂśzzzĂŠ az FGSZ Zrt. Az Ausztria irĂĄnyĂĄbĂłl ĂŠrkező HAG gĂĄzvezetĂŠken az import mennyisĂŠge folyamatosan ingadozott, a vĂĄrt 3 milliĂł kĂśbmĂŠter helyett vĂŠgĂźl csak 1,5 milliĂł kĂśbmĂŠter ĂŠrkezett meg a gĂĄznap vĂŠgĂŠre, Ă­gy a tegnapi forrĂĄsok mĂŠrtĂŠke ĂśsszessĂŠgĂŠben 62,5 milliĂł kĂśbmĂŠter volt. 

A csĂźtĂśrtĂśkre vonatkozĂł forrĂĄsokat mĂŠg egyezteti a tĂĄrsasĂĄg, azaz az importot, a hazai termelĂŠst, a kereskedelmi tĂĄrolĂłkat ĂŠs a stratĂŠgiai fĂśldgĂĄzkĂŠszleteket. A vĂĄrhatĂł mai fogyasztĂĄs jelenlegi korlĂĄtozĂĄsokat figyelembe vĂŠve 60-62 milliĂł kĂśbmĂŠter. A mai napra rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł forrĂĄsok egyezetĂŠsĂŠt kĂśvetően az FGSZ megvizsgĂĄlja a II. korlĂĄtozĂĄsi kategĂłria feloldĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgĂŠt.
Tart az orszåg mai gåzellåtåsånak felmÊrÊse. 

Ma BrĂźsszelben keresik az orosz-ukrĂĄn gĂĄzvitĂĄra a megoldĂĄst OroszorszĂĄg, Ukrajna ĂŠs az EurĂłpai UniĂł illetĂŠkesei. Az oroszok ĂŠs az ukrĂĄnok mĂĄr egy hete kĂŠrtĂŠk BrĂźsszel segĂ­tsĂŠgĂŠt, de az elutasĂ­tĂł volt: beavatkozni nem kĂ­vĂĄnt, de elvĂĄrta a mielőbbi megegyezĂŠst.