close
Geotermikus projektekre nyert támogatást a Pannergy
Egyéb - Megújuló

Geotermikus projektekre nyert támogatást a Pannergy

A PannErgy Nyrt. összesen 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el három geotermikus projektjére az Új Széchenyi Terv pályázatain – közölte a társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A vállalat részvényei több mint 4 százalékkal drágultak a bejelentésre.

A vállalat 1 milliárd forintból folytatja a miskolci geotermikus projektjét. A májusban átadott beruházás második ütemében a miskolci belváros és a Miskolci Egyetem fűtési és használati melegvíz igényét részlegesen geotermikus energiával elégítik ki. A miskolcihoz hasonló geotermikus rendszert kíván megvalósítani a PannErgy Győrben is, ehhez ugyancsak 1 milliárd forintot nyert el. A tervek szerint a termelő és visszasajtoló kutak tesztjét várhatóan 2014. második felében kezdi el a társaság, és 2015-ben már a geotermikus rendszeren keresztül szállított hőenergia révén Győrben is csökkenhet a fosszilis energia felhasználás.

A harmadik 1 milliárd forintból megvalósuló beruházással egy nagyvállalat fűtési és technológiai hőigényének részben geotermikus energiával történő ellátása valósulhat meg.  A bejelentést követően a PannErgy részvényeinek tőzsdei árfolyama több mint 4 százalékkal 304 forintra emelkedett.

A BÉT adatai szerint a PannErgy a 2012-es évet 755 millió forint konszolidált árbevétellel és 463 millió forintos adózás utáni veszteséggel zárta. 2013 első félévében a csoport árbevétele 359 millió forintot ért el, vesztesége pedig 514 millió forintot tett ki.