close
Nemzetközi együttműködés brit VVER építésre
Atom - Egyéb

Nemzetközi együttműködés brit VVER építésre

A Rolls-Royce együttműködést tervez az orosz állami Roszatom nukleáris vállalattal és a finn Fortum szolgáltatóval annak érdekében, hogy megbecsüljék az orosz III+ generációs VVER reaktortechnológia bevezetésének megvalósíthatóságát Nagy-Britannia új reaktor építési programjába.

Az aláírt egyezmény szerint a három fél együtt dolgozik a VVER reaktorok típusengedélyezésének előkészítésén és közösen keresnek lehetőségeket a brit telephely-engedélyezésre. Az egyezményről kiadott közlemény szerint ezek az első lépések, amelyek szükségesek egy új atomerőmű építési engedélyének megszerzéséhez.

Jason Smith, a Rolls-Royce Nuclear elnöke közölte: a vállalat erős globális partnerséget alakít ki a Roszatommal. Az orosz nukleáris vállalat szerint a Rollys-Royce a brit hatóságokkal való típusengedélyezés terén levő szakértelmét nyújtja, míg a Fortum szakértelmét arra használják fel, hogy megvizsgálják a VVER reaktorok nagy-britanniai bevezetésének különböző építési és üzemelési szempontjait.

A brit kormány és a Roszatom szintén aláírt egy egyetértési nyilatkozatot annak érdekében, hogy elősegítsék a kereskedelmi munkát a két fél között. Michael Follon brit kereskedelmi és energetikai miniszter közölte: a brit energetikai szektorba való befektetések azon múlnak, mely reaktor technológiák fognak megfelelni a szigorú és független szabványoknak, amelyeket Nagy-Britannia és az EU megkövetel. Follon szerint az orosz és brit cégek jelentős szerepet játszanak a globális nukleáris iparban, és jól helyezkednek ahhoz, hogy együttműködhessenek további országok civil atomprogramjában is.

Forrás: NucNet