close
Sorra kötik a rendeléseket a Sah Deniz 2 gázára
Egyéb - Gáz

Sorra kötik a rendeléseket a Sah Deniz 2 gázára

Már most több a megrendelése Európából a Sah Deniz konzorciumnak, mint amekkora kapacitással tervezett. A gáztermelő a múlt héten kilenc új megrendelővel állapodott meg, összesen 100 milliárd dollár értékben, 25 éves távlatra.

A Bulgargaz a múlt hét végén bejelentette, hogy szeptember 19-én megszületett közte és az azeri Sah Deniz konzorciummal a 25 évre szóló gázbeszállítási szerződés. A kaszpi gáz szállítása 2019-től kezdődne, évi 1 milliárd köbméter. A megállapodás 2013 végén lép érvénybe, a Transz-Adriai vezeték (TAP) végleges beruházási döntésének alárásakor. Ez a cső hivatott elhozni Európába a Sah Deniz gázmező 2-es fejlesztési fázisának a gázát.

A Publics bolgár online lap szerint a Bulgargaz nem közölte a szerződés értékét, de hangsúlyozta annak nagyszerű hatásait a bolgár gazdaságra. Az új forrás fontos lépés a beszállítás diverzifikációjában, így az energiabiztonság létrehozatalában Bulgária számára is. Az országot egyébként az utóbbi időben bírálta az Európai Unió azért, mert a versenytársaktól megtagadta a gázvezeték-használati és gáztárolási lehetőségeket.

Görögország szintén megegyezett a Sah Deniz konzorciummal egy hasonló konstrukcióról. A görög állami gázvállalatot, a DEPA-t nemrégiben felvásárolta az azeri vállalat. A gázmező fejlesztését vezető brit BP szerint továbbra is nagy az érdeklődés a gázuk iránt, ezért bizakodva haladnak a munkálatokkal. Alasdair Cook, a BP Sah Denizt fejlesztő részlegének igazgatója elmondta, hogy a TAP kiválasztása idejében a kapacitás (évi 10 milliárd köbméter gáz érkezik majd Európába) három-négyszeresére érkeztek jelentkezők.

A bolgár és görög megrendelők mellett további hét ország állami gázvállalatával sikerült megállapodnia a BP-nek az elmúlt héten. Cook tájékoztatása szerint mindegyik megrendelés 25 évre szól és összesen több mint 100 milliárd dollár értéket képviselnek. Mint hozzátette, a fejlesztésekkel érdemes haladni, hiszen egyébként nem lesznek képesek a megrendelések követésére, ami már most több mint az évi 10 milliárd köbméter.