close
Gázszolgáltatókat vizsgált az Európai Bizottság
Egyéb - Gáz

Gázszolgáltatókat vizsgált az Európai Bizottság

VersenyszabĂĄlyok megsĂŠrtĂŠsĂŠnek gyanĂşja miatt előre be nem jelentett ellenőrzĂŠseket vĂŠgzett az EurĂłpai BizottsĂĄg kedden a gĂĄzellĂĄtĂĄsban ĂŠs -tĂĄrolĂĄsban tevĂŠkenykedő vĂĄllalatoknĂĄl – jelentette be az uniĂłs vĂŠgrehajtĂł testĂźlet kĂśzlemĂŠnyben.

A bizottsĂĄg nem kĂśzĂślte, mely cĂŠgekről van szĂł, de azt jelezte, hogy “esetlegesen a tiszta verseny szabĂĄlyainak nem megfelelő gyakorlatokat” vizsgĂĄlt. Jelezte azt is, hogy az ellenőrzĂŠs Ăśsszesen tĂ­z orszĂĄgban, elsősorban a kelet- ĂŠs kĂśzĂŠp-eurĂłpai tagĂĄllamokban, a gĂĄzszektorban tevĂŠkenykedő tĂĄrsasĂĄgokat ĂŠrint. Az ellenőrĂśk az irĂĄnt is ĂŠrdeklődnek, hogy az ĂŠrintett cĂŠgeknek nincs-e tudomĂĄsuk a versenyt korlĂĄtozĂł magatartĂĄsrĂłl az ĂĄgazatban.Olyan esetleges intĂŠzkedĂŠseket igyekeznek felfedni, mint a piacmegosztĂĄs, a hĂĄlĂłzathoz jutĂĄs akadĂĄlyozĂĄsa, az ĂĄrak alakĂ­tĂĄsa.

A vĂĄratlan ellenőrzĂŠs nem jelenti azt, hogy bĂĄrmely vĂĄllalatot versenyt sĂŠrtő tevĂŠkenysĂŠggel vĂĄdolnĂĄnak – szĂśgezte le a bizottsĂĄg. HozzĂĄtette: kizĂĄrĂłlag azt a cĂŠlt tartja szem előtt, hogy az uniĂłs fogyasztĂłk ĂŠlvezhessĂŠk a versenykĂŠpes kĂśzĂśs eurĂłpai energiapiac előnyeit, azaz nagyobb biztonsĂĄggal, elfogadhatĂł ĂĄrakon juthassanak gĂĄzhoz.  Nyugat-EurĂłpĂĄban a bizottsĂĄg mĂĄr 2007 ĂŠs 2010 kĂśzĂśtt szĂĄmos ellenőrzĂŠst vĂŠgzett ebben az ĂĄgazatban. Most olyan orszĂĄgokba is ellĂĄtogattak, ahol ilyen tĂ­pusĂş uniĂłs ellenőrzĂŠsre mĂŠg soha nem kerĂźlt sor.

A Gazprom tanulmĂĄnyozza az EurĂłpai BizottsĂĄg ĂĄltal eurĂłpai energetikai tĂĄrsasĂĄgoknĂĄl, kĂśztĂźk a Gazprom kĂŠt leĂĄnyvĂĄllalatĂĄnĂĄl vĂŠgrehajtott, előre be nem jelentett ellenőrzĂŠsek ĂźgyĂŠt, ĂŠs szerdĂĄn kĂśzzĂŠteszi ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsĂĄt – mondta kĂŠrdĂŠsre vĂĄlaszolva Szergej Kuprijanov, az orosz monopĂłlium szĂłvivője kedden kĂŠső este. Sietett azonban hangsĂşlyozni, hogy a Gazprom ĂŠrintett leĂĄnyvĂĄllalatai – a Gazprom Germania ĂŠs a csehorszĂĄgi Vermex s.r.o. – kĂŠszek teljekĂśrű tĂĄmogatĂĄst nyĂşjtani az uniĂłs vizsgĂĄlathoz.

A nĂŠmet RWE AG cseh leĂĄnyvĂĄllalata, az osztrĂĄk OMV ĂŠs a lengyel PGNiG is megerősĂ­tette kĂźlfĂśldi hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgeknek, hogy eurĂłpai uniĂłs szakemberek vizsgĂĄlatot tartottak nĂĄluk kedden. HasonlĂłan nyilatkozott az E.On is, amely  szintĂŠn arra valĂł tekintettel, hogy a vizsgĂĄlatok mĂŠg korai szakaszban jĂĄrnak, nem akart rĂŠszleteket kĂśzĂślni, de a tĂĄrsasĂĄg hangsĂşlyozta, hogy minden tekintetben egyĂźttműkĂśdik az eurĂłpai uniĂłs hatĂłsĂĄgokkal.

 

Â