close
Oroszország beadta a derekát Ukrajnának
Egyéb - Gáz

Oroszország beadta a derekát Ukrajnának

EnyhĂźl a feszĂźltsĂŠg OroszorszĂĄg ĂŠs Ukrajna kĂśzĂśtt. A kĂŠt orszĂĄg vezetői szombati talĂĄlkozĂłjukon a gĂĄzszerződĂŠs ĂĄtvizsgĂĄlĂĄsĂĄban is megegyeztek, illetve OroszorszĂĄg elfogadta Ukrajna meghĂ­vĂĄsĂĄt a gĂĄzszĂĄllĂ­tó rendszer felĂşjĂ­tĂĄsĂĄt cĂŠlzĂł projektbe.

Ukrajna ĂŠs OroszorszĂĄg megĂĄllapodott, hogy ĂşjravizsgĂĄljĂĄk a kĂŠt orszĂĄg kĂśzĂśtt jelenleg ĂŠrvĂŠnyben lĂŠvő gĂĄzszerződĂŠst. „VĂŠgre sikerĂźlt rĂĄvennĂźnk OroszorszĂĄgot, hogy ĂĄtnĂŠzze a szerződĂŠseket” – mondta Mikola Azarov UkrĂĄn miniszterelnĂśk hĂŠtfőn egy spanyol szenĂĄtusi delegĂĄciĂłval tartott talĂĄlkozĂłn. A megegyezĂŠs egy szombati, OroszorszĂĄgban tartott megbeszĂŠlĂŠsen alakult ki Viktor Janukovics ukrĂĄn ĂŠs Dmitrij Medvegyev orosz elnĂśk, valamint Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk kĂśzĂśtt.

Azarov hozzĂĄtette, az orosz fĂŠl beszĂĄllna Ukrajna gĂĄzvezetĂŠkrendszerĂŠnek felĂşjĂ­tĂĄsĂĄba is. Kijev idĂŠn nyĂĄron kezdett bele a renovĂĄciĂł első szakaszĂĄba, de a teljes felĂşjĂ­tĂĄs mĂŠg 6-7 ĂŠvig tarthat, ĂŠs Ăśsszesen 5,3 milliĂĄrd dollĂĄrba kerĂźlne. Az első fĂĄzis kĂśltsĂŠgeinek egy rĂŠszĂŠt az ukrĂĄn Naftogaz ĂĄllami olajvĂĄllalat fedezi, de tĂśbb mint a felĂŠt az EBRD ĂŠs az EIB hitelezi. A beruhĂĄzĂĄs folytatĂĄsĂĄnak mikĂŠntjĂŠről kĂŠsőbb dĂśntenek (a tendereket ez ĂŠv vĂŠgĂŠig Ă­rjĂĄk ki), de Ukrajna a forrĂĄsok biztosĂ­tĂĄsĂĄnak ĂŠrdekĂŠben felkĂŠrte OroszorszĂĄgot, hogy az EU mellett tĂĄrsuljon a beruhĂĄzĂĄsokhoz.

BĂĄr az ĂŠvtizedes gĂĄzĂĄrvitĂĄk miatt kĂŠtsĂŠgek merĂźltek fel afelől, hogy Moszkva csatlakozna harmadikkĂŠnt, a szerződĂŠsek vizsgĂĄlatĂĄrĂłl ĂŠs a tĂĄrsulĂĄsrĂłl szĂłlĂł megĂĄllapodĂĄs miatt Ăşgy tűnik, enyhĂźl a kĂŠt orszĂĄg kĂśzti feszĂźltsĂŠg. Azarov szerint az, hogy OroszorszĂĄg besegĂ­t a felĂşjĂ­tĂĄsokba „mindenkĂŠppen nĂśvelni fogja a tovĂĄbbĂ­tĂłrendszerĂźnk megbĂ­zhatĂłsĂĄgĂĄt ĂŠs lehetővĂŠ teszi majd, hogy EurĂłpa zavartalanul kapja a fĂśldĂĄzt.”

A szombati talĂĄlkozĂł utĂĄn Janukovics is Ăşgy nyilatkozott, meglehetős fejlődĂŠs ment vĂŠgbe a kĂŠt orszĂĄg kĂśzti kapcsolatban. Szeptember 5-ĂŠn jelentette be előszĂśr Mikola Azarov, hogy mindenkĂŠppen rĂĄvennĂŠ OroszorszĂĄgot arra, hogy az nĂŠzze ĂĄt a 2009-ben kĂśtĂśtt gĂĄzszerződĂŠst a NAK Naftogaz Ukrainy ĂŠs a Gazprom kĂśzĂśtt, hogy a gĂĄzhĂĄborĂş helyett vĂĄltoztatĂĄsokat ĂŠrjen el. Szeptember 15-ĂŠn az orosz kĂźlĂźgyminisztĂŠrium kĂśzĂślte, hogy OroszorszĂĄg ĂĄllĂĄspontja nem vĂĄltozott, ĂŠs kĂŠsz azt megvĂŠdeni bĂĄrmilyen bĂ­rĂłsĂĄg előtt.