close
Kibővítette a MAVIR a szolnoki alállomást
Áram - Egyéb

Kibővítette a MAVIR a szolnoki alállomást

Barnamezős beruhĂĄzĂĄs nĂśveli a rĂŠgiĂł ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgĂĄt ĂŠs erősĂ­ti az eurĂłpai villamosenergia-rendszeren belĂźli hĂĄlĂłzati kapcsolatokat: az MVM Csoport tulajdonĂĄban ĂĄllĂł MAVIR ZRt. ĂĄtadta a Szolnok 220/120/20 kV-os alĂĄllomĂĄs 400 kV-os technolĂłgiĂĄval tĂśrtĂŠnő bővĂ­tĂŠsĂŠt. Az Ăşj 400 kV-os alĂĄllomĂĄs-rĂŠsz az Albertirsa-Szolnok ĂŠs Szolnok-BĂŠkĂŠscsaba 400 kV-os ĂśsszekĂśttetĂŠsen keresztĂźl kapcsolĂłdik az ĂĄtviteli hĂĄlĂłzathoz.

A projekt a kor kĂśvetelmĂŠnyeinek megfelelő kĂŠszĂźlĂŠkek, berendezĂŠsek ĂŠs ĂŠpĂ­tĂŠsi technolĂłgiĂĄk alkalmazĂĄsĂĄval, az ĂŠsszerű kĂśltsĂŠgminimum, valamint a kĂśrnyezetvĂŠdelmi alapkĂśvetelmĂŠnyek szem előtt tartĂĄsĂĄval a kitűzĂśtt hatĂĄridőn ĂŠs a jĂłvĂĄhagyott kĂśltsĂŠgkereten belĂźl valĂłsult meg. A beruhĂĄzĂĄs kĂśltsĂŠge mintegy 5,3 Mrd Ft volt. A munkĂĄlatoknak kĂśszĂśnhetően a szakemberek tovĂĄbb erősĂ­tettĂŠk a tĂŠrsĂŠg fogyasztĂłi ĂĄltal elvĂĄrt ellĂĄtĂĄsi szĂ­nvonalat, nĂśveltĂŠk az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgot, valamint felkĂŠszĂ­tettĂŠk a hĂĄlĂłzatot a tĂŠrsĂŠg nĂśvekvő villamos energia igĂŠnyĂŠnek kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠre – kĂśzĂślte a cĂŠg kedden.

Az Albertirsa-BĂŠkĂŠscsaba 400 kV-os tĂĄvvezetĂŠk felhasĂ­tĂĄsa, majd beforgatĂĄsa a 400 kV-os kapcsolĂłberendezĂŠsbe – a tĂĄvvezetĂŠk nyomvonalĂĄnak kĂśzelsĂŠge miatt – egy vĂŠgfeszĂ­tő oszlop beĂŠpĂ­tĂŠsĂŠvel ĂŠs a tĂĄvvezetĂŠk beforgatĂĄsĂĄval jĂśtt lĂŠtre, ennek eredmĂŠnyekĂŠppen pedig elkĂŠszĂźltek az Albertirsa-Szolnok, valamint a Szolnok-BĂŠkĂŠscsaba 400 kV-os ĂśsszekĂśttetĂŠsek. Az ĂĄtadĂĄs kapcsĂĄn KovĂĄcs PĂĄl, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium helyettes ĂĄllamtitkĂĄra hangsĂşlyozta: „MagyarorszĂĄg felelős szerepet vĂĄllal a rĂŠgiĂł villamosenergia-ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄga vonatkozĂĄsĂĄban. A hazai fejlesztĂŠsek egyszerre szolgĂĄljĂĄk egy adott telepĂźlĂŠs ĂŠs tĂĄgabb kĂśrnyezete ellĂĄtĂĄsĂĄnak javulĂĄsĂĄt, valamint a szomszĂŠdos orszĂĄgokkal valĂł kapcsolatok erősĂ­tĂŠsĂŠt. A kormĂĄnyzat tĂĄmogatni fogja az ĂĄtlĂĄthatĂł, kĂśltsĂŠghatĂŠkony beruhĂĄzĂĄsokat, amelyek mind rĂśvid tĂĄvon, mind hosszĂş tĂĄvon a magyar ĂŠs az eurĂłpai polgĂĄrok ĂŠrdekeit szolgĂĄljĂĄk.

” Baji Csaba SĂĄndor, az MVM ZRt. elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja beszĂŠdĂŠben kiemelte: „A Magyar Villamos Művek Zrt. vezetĂŠsĂŠnek cĂŠlja, hogy az MVM Csoport erős, sikeres, regionĂĄlisan is meghatĂĄrozĂł, integrĂĄlt energetikai tĂĄrsasĂĄgcsoporttĂĄ vĂĄljĂŠk, s hosszĂş tĂĄvon biztosĂ­tsa MagyarorszĂĄg energiaellĂĄtĂĄsĂĄt. A szilĂĄrd alapok megteremtĂŠsĂŠt kĂśvető tudatos ĂŠpĂ­tkezĂŠs egyik fontos, szemmel lĂĄthatĂł mĂŠrfĂśldkĂśve a mai ĂźnnepsĂŠg apropĂłja, a szolnoki alĂĄllomĂĄs fejlesztĂŠse.” Tari GĂĄbor, a MAVIR ZRt. vezĂŠrigazgatĂłja elmondta: „A MAVIR ZRt., mint ĂĄtviteli rendszerirĂĄnyĂ­tĂł feladata, hogy a magyar villamosenergia-rendszer rĂŠszĂŠt kĂŠpező ĂĄtviteli hĂĄlĂłzatĂĄn – a hazai ĂŠs nemzetkĂśzi elvĂĄrĂĄsoknak megfelelő stratĂŠgiĂĄn alapulĂł fejlesztĂŠsi, felĂşjĂ­tĂĄsi, karbantartĂĄsi ĂŠs ĂźzemeltetĂŠsi tevĂŠkenysĂŠgĂŠvel – biztosĂ­tsa a hĂĄlĂłzat hosszĂş tĂĄvĂş, biztonsĂĄgos rendelkezĂŠsre ĂĄllĂĄsĂĄt, valamint a hazai villamosenergia-ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄga eurĂłpai szintjĂŠnek folyamatos fenntartĂĄsĂĄt.”

Â