close
Gazprom-CNPC munkabizottság alakul
Egyéb - Gáz

Gazprom-CNPC munkabizottság alakul

Az orosz Gazprom ĂŠs a kĂ­nai CNPC (China National Petroleum Corporation) ĂĄllami olajtĂĄrsasĂĄg vezetői a kĂ­nai Hszian vĂĄrosban tartott megbeszĂŠlĂŠsĂźkĂśn munkacsoportot hoztak lĂŠtre korĂĄbbi egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄsuk technikai ĂŠs pĂŠnzĂźgyi rĂŠszleteinek kidolgozĂĄsĂĄra – Ă­rja a Gazprom MTI-hez eljuttatott kĂśzlemĂŠnye.

A Gazprom delegĂĄciĂłjĂĄt Alekszander Medvegyev az igazgatĂłtanĂĄcs helyettes elnĂśke, a CNPC delegĂĄciĂłjĂĄt Vang Dong-csin elnĂśkhelyettes vezette.

A találkozón a felek megállapodtak abban is, hogy 2011 közepén megkötik a gáz-adásvételi szerződést.

A Gazprom és a CNPC 2004 októberében kötött stratégiai együttműködési megállapodást egyebek között orosz gázszállítások lehetőségének felmérésére Kínába, valamint közös gázfeldolgozó és vegyipari projektek megvalósíthatóságának vizsgálatára Oroszország keleti területein, illetve harmadik országokban.

A gázipari együttműködésről 2009 júniusában orosz-kínai kormányközi szándéknyilatkozat született, majd 2009 októberében a Gazprom és a CNPC kötött keretszerződést az orosz gázszállítások alapvető feltételeiről, decemberben pedig a felek a részletes feltételekben is megállapodtak.

A Gazprom és a CNPC 2010 márciusában kötött megállapodást gázfeldolgozó és vegyipari együttműködési projektek megvalósíthatósági tanulmányainak elvégzéséről.