close
IEA: védtelenebbek az olajpiacok
Egyéb - Olaj

IEA: védtelenebbek az olajpiacok

A nemzetkĂśzi  geopolitikai kockĂĄzatok nĂśvekedĂŠsĂŠnek hatĂĄsĂĄra csĂśkkent olajkĂ­nĂĄlat vĂŠdtelenebbĂŠ teheti az olajpiacot a sokkhatĂĄsokkal szemben, mint azelĂľtt – hĂ­vja fel a figyelmet legutĂłbbi jelentĂŠsĂŠben a NemzetkĂśzi EnergiaĂźgynĂśksĂŠg (International Energy Agency – IEA). Az elmĂşlt hetekben JapĂĄn olajigĂŠnyĂŠnek nĂśvekedĂŠse ĂŠs a kĂ­nĂĄlatcsĂśkkenĂŠs hatĂĄsĂĄra az olajĂĄrak hĂĄrom ĂŠves csĂşcsra ĂŠrtek. Ezzel egyĂźtt a globĂĄlis kereslet az elmĂşlt hĂłnapokban csĂśkkent, bĂĄr a piac korĂĄbban tovĂĄbbi nĂśvekedĂŠsre szĂĄmĂ­tott. Az OPEC-tagoknak nem sikerĂźlt teljesen betĂśmni a LĂ­bia olajtermelĂŠsbĂľl valĂł kiesĂŠsĂŠvel keletkezett rĂŠst.

 

Az OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries – OlajexportĂľr OrszĂĄgok SzĂśvetsĂŠge) Ăśsszes olajtermelĂŠse 29,2 milliĂł hordĂłra csĂśkkent naponta a mĂĄrciusi elĂľzetes adatok szerint. Ez 890 ezer hordĂłs esĂŠst jelent, az oka pedig egyĂŠrtelmĂťen a lĂ­biai vĂĄlsĂĄg miatt kiesĂľ termelĂŠs az orszĂĄgban, ĂŠs az, hogy a tĂśbbi tagĂĄllam nem tĂśltĂśtte be teljesen az Ăťrt a piacratermelĂŠsben – ĂĄll az IEA e havi olajpiaci elemzĂŠsĂŠben.


LĂ­biĂĄban februĂĄr Ăłta rendszerellenes tĂźntetĂŠsek zajlanak, az ebbĂľl kialakult polgĂĄrhĂĄborĂşba az ENSZ-nek is be kellett avatkoznia. A Moammer Kadhafi diktĂĄtor elĂťzĂŠsĂŠt cĂŠlba vevĂľ harcok miatt szinte teljes egĂŠszĂŠben leĂĄllt a szĂŠnhidrogĂŠntermelĂŠs az orszĂĄgban, nehĂŠzsĂŠgeket okozva ezzel a nemzetkĂśzi piacon. Az OPEC tagĂĄllamok igyekeztek betĂśmni a rĂŠst, legnagyobb rĂŠszben SzaĂşd-ArĂĄbia, de az adatok szerint ez nem valĂłsult meg teljesen. Ha a lĂ­biai termelĂŠs vissza is ĂĄll a rendes kerĂŠkvĂĄgĂĄsba, akkor is hĂłnapokba telhet a tartalĂŠkok ĂşjbĂłli feltĂśltĂŠse, a bĂŠke pedig mĂŠg nem tĂťnt fel a lĂĄthatĂĄron.


A jelentés szerint, ha a kitermelés továbbra is ilyen döcögõs tempóban halad egész évben, akkor decemberre ötéves negatív rekordot érhet el az OPEC. Az elmúlt idõszakban évente mintegy másfél millió hordóval nõtt a termelés világszerte, az OPEC rész ebbõl 200 ezer hordó volt. A mostani, 88,3 milliós esés 0,7 százalékot jelent.

A jelentés arra is kitért, hogy további jelentõs olajországok, amelyek nem OPEC-tagok, naponta 3 millió hordós teljesítménnyel bírnak, és ezek között is találhatók politikai zavargásokkal terhelt államok, mint például Elefántcsontpart, vagy további észak-afrikai országok.




A keresleti oldalon az elõrejelzés szerint nem áll be változás a közeljövõben, a magas árak hatására további csökkenés várható. Az áremelkedés a japán természeti katasztrófát követõen kezdõdött, amikor a szigetországnak újra be kellett üzemelnie olajgenerátorait, és a helyreállítási munkálatokhoz is megnövekedett olajigénye keletkezett. Ez pedig majdhogynem kiegyenlítette a keresleti hiányt a nem-OPEC piacon. A január-februári csökkenés ellenére a piac 2011-ben arra számít, hogy a kereslet a tavalyi napi 87,9 millió hordóról 89,4 millió hordóra fog nõni. Az év eleji események azonban úgy tûnik, tartós nyomot hagytak a felívelés vonalán.

Az olajárak 36 hónapos csúcsot döntögetnek az elmúlt hetekben a japán keresletrobbanás és a közel-keleti zavargások hatására. A brent olaj ára jelenleg 126 dollár, az amerikai WTI-é 112 dollár hordónként.