close
Gázárat emelne Türkmenisztán
Egyéb - Gáz

Gázárat emelne Türkmenisztán

TĂźrkmenisztĂĄn az idei 100 dollĂĄrrĂłl jĂśvĂľre 130-ra emelnĂŠ a Gazpromnak eladandĂł gĂĄz ĂĄrĂĄt. Alekszej Miller Gazprom-vezĂŠr rĂśgtĂśn kĂśzĂślte, hogy az emelĂŠst tovĂĄbb fogjĂĄk adni eurĂłpai vevĂľiknek, UkrajnĂĄt kĂźlĂśn kiemelte.

JĂśvĂľre a mostaninĂĄl legalĂĄbb 30 szĂĄzalĂŠkkal drĂĄgĂĄbban szeretnĂŠ a fĂśldgĂĄzt eladni TĂźrkmenisztĂĄn OroszorszĂĄgnak. Emiatt emelkedik annak a gĂĄznak az ĂĄra is, amit a Gazprom ad el kĂźlfĂśldi vevĂľinek, jelentette be pĂŠnteken Alekszej Miller, a tĂĄrsasĂĄg vezĂŠrigazgatĂłja.


A tĂźrkmĂŠn tisztviselĂľk Miller szerint azt kĂśvetĂľen jelentettĂŠk be ĂĄremelĂŠsi szĂĄndĂŠkukat, hogy amerikai ĂŠs eurĂłpai tisztviselĂľk is nehezmĂŠnyeztĂŠk Asgabatban: az orosz vevĂľk tĂşl olcsĂłn jutnak a tĂźrkmĂŠn gĂĄzhoz ahhoz kĂŠpest, amennyiĂŠrt az EurĂłpĂĄban megvĂĄsĂĄrolhatĂł. A tĂĄrgyalĂĄsok ezen a hĂŠten folytatĂłdnak. Pillanatnyilag Ăşgy ĂĄll, hogy az ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 100 dollĂĄros ĂĄr 130 dollĂĄrra emelkedne. Tavaly mĂŠg 60 dollĂĄr volt a tĂźrkmĂŠn gĂĄz exportĂĄra. Az emelĂŠst ukrajnai vevĂľi felĂŠ mindenkĂŠppen tovĂĄbbhĂĄrĂ­tja, jelentette ki Miller. Ez azĂŠrt is ĂŠrdekes, mert csak nemrĂŠg ĂĄllapodtak meg a felek arrĂłl, hogy a jĂśvĂľ ĂŠvi ukrajnai exportĂĄr magasabb lesz az idĂŠn ĂŠrvĂŠnyes 130 dollĂĄrnĂĄl. Hivatalosan nem tettĂŠk kĂśzzĂŠ az emelĂŠs mĂŠrtĂŠkĂŠt, orosz lapok 30 dollĂĄrrĂłl vĂŠlnek tudni. Most tehĂĄt erre rakĂłdna a tĂźrkmĂŠn emelĂŠs hatĂĄsa. Az eurĂłpai vevĂľk ma ĂĄtlagosan 250 dollĂĄrt fizetnek a GazpromtĂłl vett gĂĄzĂŠrt a The Moscow Times szerint. (MagyarorszĂĄg 305 dollĂĄrt.)


Az orosz szĂĄllĂ­tĂłk szerint a kĂśzvetĂ­tĂľk miatt drĂĄga a gĂĄz EurĂłpĂĄban, ami rĂŠszben igaz is, csak ĂŠppen maga a Gazprom is ott van a kĂśzvetĂ­tĂľk kĂśzĂśtt. FelerĂŠszben ellenĂľrzi a leginkĂĄbb tĂĄmadott Rosukrenergo gĂĄzkereskedĂľ tĂĄrsasĂĄgot, vagyis Ăľ teszi zsebre a haszon felĂŠt is. Miller bejelentĂŠse szerint az jĂśvĂľ ĂŠvi eurĂłpai ĂĄtlagĂĄr 354 dollĂĄr lesz. DrĂĄgul a gĂĄz a Baltikumban is, LettorszĂĄgban pĂŠldĂĄul 50 szĂĄzalĂŠkkal, ami Ă­gy elĂŠri az eurĂłpai szintet.

A Gazprom ĂŠvi 50 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter tĂźrkmĂŠn gĂĄzt vesz 2009-ig a tavaly alĂĄĂ­rt szerzĂľdĂŠs szerint, amely az ĂĄrat is rĂśgzĂ­ti.