close
Energiaipari privatizációs kampányra készül 2008-ban a román kormány
Áram - Egyéb

Energiaipari privatizációs kampányra készül 2008-ban a román kormány

RomĂĄnia energetikai lĂŠtesĂ­tmĂŠnyei ĂĄtfogĂł privatizĂĄlĂĄsĂĄra kĂŠszĂźl jĂśvĂľre, e nĂŠlkĂźl Varujan Vosganian ipari ĂŠs pĂŠnzĂźgyminiszter szerint az orszĂĄg hĂľerĂľmĂťveit legkĂŠsĂľbb 2010-ig be kell majd zĂĄrni.

A cernavodai atomerõmû második reaktorának üzembe helyezése után a Termoelectrica vállalatot az a veszély fenyegeti, hogy megfelelõ beruházások nélkül kénytelen lesz beszüntetni mûködését. Mivel az ország többnyire elavult, alacsony hatásfokkal mûködõ hõerõmûveit a magántõke nélkül nem tudják felújítani, 2008 a privatizálás éve lesz a romániai energetikában – jelentette ki a szaktárcavezetõ.

RomĂĄn szakemberek szerint a beruhĂĄzĂłk legnagyobb ĂŠrdeklĂľdĂŠsĂŠre elsĂľsorban az oltĂŠniai szĂŠnmedence energetikai komplexumai szĂĄmĂ­thatnak, kĂśzĂśttĂźk a turceni-i ĂŠs a rovinari-i erĂľmĂť. A Termoelectrica vĂĄllalat esetĂŠben a szaktĂĄrca egyelĂľre csak rĂŠszegysĂŠgeket adna el, Ă­gy a brailai, a doicesti-i ĂŠs a borzesti-i erĂľmĂťvet. Nem kerĂźl sor viszont egyelĂľre a mintiai ĂŠs a parosĂŠnyi erĂľmĂť magĂĄnkĂŠzbe adĂĄsĂĄra, mivel a kĂŠt egysĂŠg ellĂĄtĂĄsa a petrozsĂŠnyi kĂľszĂŠnhez kĂśtĂľdik.